Американският министър на финансите Стивън Манучин се противопостави на президента

Американският министър на финансите Стивън Манучин се противопостави на президента ...

Американският финансов министър противоречи на Тръмп.


Американският министър на финансите Стивън Манучин се противопостави на президента Доналд Тръмп. Федералният резерв на САЩ не е отговорен за катастрофата на Wall Street, каза Манучин пред CNN. „Не мисля, че новините, дошли от Федералния резерв, са наистина новини, несъществуващи досега. Пазарите се покачват и пазарите падат", каза Манучин.

Wall Street преживя черен ден в сряда. Трите основни индекса на американските борси затвориха с повече от три процента спад. S&P 500 и Dow Jones се сринаха най-сериозно от началото на февруари. Инвеститорите реагираха на доклад на Международния валутен фонд, който предупреждава за опасностите за финансовите пазари на фона на нарастващите лихвени проценти в САЩ и спора за митата, започнат от Тръмп.Още по тематаТръмп: Федералният резерв полудя

Американският президент Доналд Тръмп заяви малко след това, че разпродажбите на фондовите пазари в сряда всъщност са дългоочаквана корекция. той не пропусна да отправи нова порция критики към Федералния резерв, стигайки до там да определи действията на централната банка като „лудост“.

„Смятам, че… Фед прави грешка. Твърде са стегнати. Смятам, че Фед полудя“, заяви държавният глава преди политическо мероприятие в Пенсилвания, цитиран от Ройтерс.

С неколкократните си критики към Фед Тръмп скъса с една традиция, според която американските президенти не се намесват в работата на независимата централна банка. А републиканецът вече обяви, че отново ще бъде критичен, ако Федералният резерв продължи по пътя си.

Обвиненията обаче засега не пречат на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл.  „При решения за паричната политика политически фактори или други подобни не играят никаква роля“, подчерта той след последното решение за повишаване на лихвите през септември. Това негово отношение се счита от експертите за решаващо за доверието към Фед. Това показва и примерът с Турция. Сериозната критика на президента Реджеп Тайип Ердоган към централните банкери повдига съмнения относно независимостта на централната банка и допринася за валутната криза в южната ни съседка.

Американската централна банка вече повиши основния лихвен процент три пъти през 2018 г. - последният път от 2 на сто до 2,25%. До края на 2019 г. се очакват още четири стъпки нагоре.

Пауъл наскоро намекна, че лихвените проценти могат да се повишат още повече, за да не прегрява икономиката. Известният като противник на такъв курс централен банкер Джеймс Булард призова междувременно за повече сдържаност: „Ние не трябва да правим много повече, за да се нормализира паричната политика", заяви ръководителят на Фед за Сейнт Луис.

Източник: investor.bg