Американският междупланетен космически апарат "ИнСайт" за първи път постави сеизмометър

...
Американският междупланетен космически апарат "ИнСайт" за първи път постави сеизмометър
Коментари Харесай

ИнСайт постави сеизмометър на Марс

Американският космичен галактически уред "ИнСайт " за първи път сложи сеизмометър на Марс, съобщи ТАСС, като се базира на известие на НАСА.

Получени са фотоси, на които се вижда по какъв начин приборът, наименуван кратко SEIS - "сеизмичен опит за вътрешната конструкция " - е конфигуриран върху повърхността на Червената планета.

През идващите няколко дни "ИнСайт " ще калибрира уреда, защото в този момент е ситуиран под надолнище от няколко градуса. След като бъде открит вярна позиция, ще стартира да изпраща данни. Целта му е да записва и мери трусовете по повърхността на планетата.

На 26 ноември "ИнСайт " кацна на Марс в екваториалната низина Елизиум, на към 600 км от местоположението на "Кюриосити " - другият марсоход на НАСА, който сега работи там. "ИнСайт " измина разстояние от над 480 милиона километра от Земята до Марс.

Монтираният от "ИнСайт " сеизмометър е създаден във френския Национален център за галактически проучвания в съдействие с редица научни центрове от целия свят.

"Сеизмометърът действа сходно на телефон, прилепен до ухото ", изясни Филип Лоньоне - водещ конструктор на SEIS. "Радваме се, че имаме опция да "чуем " сеизмичните талази от друга дълбочина на Марс. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР