Американският лингвист Дейвив Джей Питърсън може и да е създал

...
Американският лингвист Дейвив Джей Питърсън може и да е създал
Коментари Харесай

Сив Червей владеел измисления валирийски език от "Игра на тронове" най-добре

Американският езиковед Дейвив Джей Питърсън може и да е основал и създал напълно самичък неповторим и античен фиктивен в действителността език за телевизионниа сериал " Игра на тронове ", само че когато става дума за това кой владее валирийския език най-добре, той няма подозрения, че това е артистът Джейкъб Андерсън.

" Той играе Сив Червей (командира на Неопетнените, воините-евнухи от Ащапор - бел.р.) в " Игра на тронове " и е толкоз добър, толкоз добър. Той е доста по-добър от мен ", споделя Питъсрън пред " Ройтерс " и добавя, че първият път, когато го чул да приказва валирийски, просто бил замаян. " Върнах записа и го гледах още веднъж ", споделя още той.

Питърсън, който е съосновател на Обществото на основателите на езици, почнал да основава езика, като измислил няколко основни думи и изречения, употребявани от Джордж Р.Р. Мартин в неговите романи от поредицата " Песен за огън и лед ", употребявани като база за хитовия фентъзи сериал на HBO.

" Не съм правил препратки към никакви други езици. След като включих целия материал от Мартин, го надградих по метода, по който счетох, че читателите на книгата и самият Джордж Р.Р. Мартин биха очаквали и оценили ", споделя още той.

Когато Питърсън получил сюжета за сериала, сценаристите му подчертали всички реплики, които той трябвало да преведе на валирийски или на езика на дотраки.

Тогава той разрушил език на срички и по този начин, сричка по сричка, го записал за актьорите.

" Записвам в действителност постепенно, с цел да могат да чуят по какъв начин тъкмо се произнася и тогава протоколирам смисъла на британски за параленост ", изяснява Питърсън.

Макар финалният сезон на " Игра на тронове " да стартира тази неделя и шестте му епизода да слагат формален завършек на продукцията, езикът ще продължи да съществува.

Питърсън е създал курс за мобилното приложение за проучване на непознати езици Duolingo, където феновете могат да се научат да приказват дотраки и валирийски гратис. По данни на приложението сега има над 800 хиляди дейни потребителите, които учат валирийски - повече от тези, които са избрали да учат норвежки или хинди да вземем за пример.

Пиитърсън добавя, че той прави всички записи на езика, употребявани в приложението. " Аз също го употребявам, тъй като е прелестно да обновявам знанията си ", добавя той.

Пилотният епизод от осми сезон на " Игра на тронове " в България следва да бъде излъчен на 15 април, ден след международната му премиера.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР