Американският конгрес преведе на порции почти 6 трлн. щ. долара,

...
Американският конгрес преведе на порции почти 6 трлн. щ. долара,
Коментари Харесай

Къде са отишли 6 трлн. долара за КОВИД-мерките в САЩ?

Американският конгрес преведе на порции съвсем 6 трлн. щ. $, с цел да облекчи провалите от пандемията от ковид. Оказва се, че въпреки и шокиращо, само че е и извънредно, за своя къс от държавната баница са се наредили измамници и престъпни субекти. Създавайки подправени компании, откраднати самоличности, измислени чиновници, подправяйки приходите си, и действайки по всевъзможни други способи, те са съумели да източат много пари на редовите данъкоплатци. По оценка на тайните служби на страната, които са разкрили над 900 свързани с КОВИД престъпни случая, близо 100 милиарда $ са били присвоени нелегално. Това демонстрира разбор на публицистичния ръб на организация " Блумбъг ".

Дори и при тези разкрития обаче казусът е прекомерно недооценен. Едва 23% от преведените 800 милиарда $ по Програмата за отбрана на приходите в реалност са отишли в портфейлите на служащите. Проучване на американското министерство на труда установи, че над 87 милиарда $ изключителни помощи за безработица са били изплатени непозволено. Агенцията за малък бизнес също е измежду ограбените - тя е предоставила заеми за 6.2 милиарда щ. $ на претенденти, които в този момент са обвинени в кражба на идентичност. И, по някакъв метод, приходната организация е изпратила 2.2 млн. чекове на обща стойност от към 3.5 милиарда $ на умряли лица. 

Според редакторите, някои нива на измами са неизбежни при големи федерални заплащания, а КОВИД се е оказал изключително примамлива цел: неработещ бизнес и съвсем спряла икономическа активност, докато естественият приоритет на държавното управление е просто да подготви чековете за изпращане. Това в множеството случаи значи служителите да занижат сигурността, да отстранен комплицираните процедури на проверки и да действат безотговорно. В тази конюнктура през цялото време специалистите са предупреждавали за очертаващо се злополучие. 

Проблемът обаче не е единствено в неналичието на контрол. Защото когато процесът по разпределяне на помощи набира скорост, разнообразни контролни и изпълнителни органи получават от държавното управление спомагателни задания и пълномощия да предотвратяват измами. И, според приет през март 2020-а специфичен закон (CARES Act), е основан Комитет за отчетност на подхванатите пандемични ограничения, формиран от генерални инспектори от девет обособени организации за " попречване и разкриване на измами, нарушавания, разточителство и погрешно ръководство ". Липсват обаче обикновени условия за работа: комитетът е трябвало безусловно от през днешния ден за на следващия ден да наеме личен състав, да сътвори база данни и да откри екип от опитни анализатори, които да наблюдават разноски за трилиони долари. А един от резултатите е, че информацията, която генерира, е " безсмислена за болшинството хора ". 

Изводът е, че решаването на сходни комплицирани задания и откриването на обири и измами би трябвало да е приоритет. И като начало е нужен портал за целеви данни, който да следи огромните държавни заплащания в действително време. Това ще улесни проверяващите да търсят измами и да вземат по-информирани решения за отговор. При съществуването на сходна система комитетът за отчетност би могъл да се направи непрекъснато настоящ и да бъде длъжен с нескончаем контрол на едри планове, какъвто е и законът за инфраструктурата в размер на 1 трлн. щ. $, гласуван от Конгреса през предходната година. 

По оценка на редакторския ръб на " Блумбърг ", осъвременяването на остарялата технология също би могло да помогне. Анализ на активността на службите за обществени услуги демонстрира, че 80% от федералния бюджет за осведомителни технологии се харчи за поддръжка на правните системи, някои от които са остарели с десетилетия, до момента в който за вложения в нови в множеството случаи няма финансиране. Което води до съвсем комични пропуски: една от аргументите приходната организация да изпрати чекове на умряли е, че администрацията за обществени услуги просто не е споделила настоящите си данни.   

Последният извод е, че щатската администрация би трябвало да престане да основава тласъци за измами. Например, общинските служби, които превеждат федерални средства за нуждаещите се, получават закрепен % от заплащанията под формата на административни такси и затова са насърчени да реализират какъв брой е допустимо повече преводи. А фактът, че те са и надзорници на сходни стратегии, усложнява казуса. Защото системата просто плаче да бъде излъгана. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР