Американският Конгрес е одобрил финансовата рамка за придобиване на 8

...
Американският Конгрес е одобрил финансовата рамка за придобиване на 8
Коментари Харесай

Американският конгрес одобри финансовата рамка за осем Ф-16 за България

Американският Конгрес е одобрил финансовата рамка за придобиване на 8 многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок 70 от България, заяви Министерството на защитата.

В 16.15 ч. вашингтонско време (23.15 ч. българско) на уеб страницата на Агенцията за съдействие в региона на защитата и сигурността на Съединени американски щати бе оповестено известие, в което се показва, че Конгресът на Съединени американски щати е дал позволение България да получи опция за закупуване на повсеместен пакет за 8 многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок-70 на стойност 1,6 милиарда $.

Пакетът включва цената на осемте самолета с цялостен комплект въоръжение " въздух-въздух " и " въздух-повърхност ", всички спомагателни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи.

Това е оптималната финансова рамка на плана за придобиване на нов вид многоцелеви изтребител от България. Тече двуседмичен период, в който американското държавно управление ще даде на българската страна план на контракт (LOA), в който предстоящата цена за придобиване на осемте самолета с пакет от нужните бойни качества ще бъде в границите на 1,2 милиарда $. След приключване на двуседмичния период и приемане на плана на контракт преговорният развой ще продължи.

Министерството на защитата със удовлетворение отбелязва обстоятелството, че в къси периоди Конгресът на Съединени американски щати взе решение за експорт към България на високотехнологичната платформа и системите към нея.

Първоначално българският парламент даде позволение цената на 8 нови многоцелеви изтребителя да не надвишава 1, 8 милиарда лева По-късно депутатите одобриха в допълнение решение интернационалният контракт за придобиване на нов вид военен аероплан да се отклони от посочената цена.

През януари депутатите дадоха мандат за държавното управление да стартира договаряния със Съединени американски щати за закупуване на самолетите, като за решението гласоподаваха 130 народни представители, а 84 бяха срещу. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР