Американският конгломерат от производители на предмети на разкоша Michael Kors

...
Американският конгломерат от производители на предмети на разкоша Michael Kors
Коментари Харесай

Времето на семейните брандове свършва

Американският конгломерат от производители на предмети на разкоша Michael Kors купува 20 на 100 от акциите на италианската къща Versace. След дълги договаряния американската компания се съгласи да придобие дял от марката за 1.7 милиарда евро. В договорката не вземат участие самите членове на семейството Версаче, а частната капиталова компания Blackstone, която купи скъпите бумаги на италианската марка през 2014-а.

Фактът, че точно Michael Kors придобива пакета от акции, по никакъв начин не е инцидентен. Американците от дълго време се пробват да конкурират гигантските европейски конгломерати LVMH и Kering. През 2017-а те се снабдиха с първокласния лондонски бранд за обувки Jimmy Choo против 1.2 милиарда $. Сделката бе осъществена на фона на спада в продажбите на облекла, обувки и аксесоари на самия конгломерат Michael Kors, известен измежду американската междинна класа с помощта на консервативността на предлаганите движимости. Резултатите от юли предходната година демонстрираха, че през първото тримесечие продажбите на марката са намалели с 11 на 100 и управлението реши да закрие над 100 свои бутика в цяла Америка, а други 100 да бъдат ремонтирани.

Придобиването на Jimmy Choo трябваше да обезпечи достъпа на корпорацията до пазара на първокласни артикули. Британската марка, учредена от обущаря от Хонконг Джими Чу, който в този момент живее в Малайзия и се е дистанцирал напълно от своята рожба, получи значително изгоди от сключването на договорката. Новините за нея провокираха повишаване на цената на акциите на Jimmy Choo с съвсем 16.9 на 100, достигайки цена от 228 паунда за всяка. Преди продажбата облагата й набъбна три пъти - през първото полугодие на 2017-а тя доближи 18.1 млн. паунда (срещу 6.6 млн. в съпоставяне със същия интервал на 2016-а).

Модната къща Versace е един от дребното международни марки, които не влизат в огромни конгломерати, оставайки под ръководството на фамилията на създателите. Компанията беше основана от моделиера Джани Версаче през 1978-а, а през 1997-а - след трагичната гибел на дизайнера, ръководството й бе поето от сестра му Донатела Версаче.

Времето на самостоятелност за международните фешън къщи обаче непреклонно отминава. Последните години демонстрират, че частните марки, които към момента са фамилен бизнес, последователно минават във притежание на корпорациите. През юни 2018-а стана известно, че стилната къща Missoni, учредена през 1953-а от Розита и Отавио Мисони, е продала 42.2% от скъпите си бумаги на италианския частен капиталов фонд FSI против 70 млн. евро. Анджела Мисони, която оглави компанията през 1996-а, остана на длъжността креативен шеф, а майка й - Розита, резервира мястото си на почетен член на борда на шефовете.

Също през юни за продажбата на контролния си пакет акции заяви и самостоятелната в предишното фешън къща Dries Van Noten. Контролът над марката закупи испанката корпорация Puig, която има марките Carolina Herrera, Jean Paul Gaultier, Nina Ricci и Paco Rabanne. Основателят на къщата - белгийският дизайнер Дрис Ван Нотен, остана миноритарен акционер.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР