Американският кардинал Доналд Вюрл, обвиняван в прикриване на сексуални престъпления

Американският кардинал Доналд Вюрл, обвиняван в прикриване на сексуални престъпления ...

Архиепископът на Вашингтон се оттегли, прикривал сексуални посегателства.

Американският кардинал Доналд Вюрл, обвиняван в прикриване на сексуални престъпления на католически свещеници, е подал оставка като архиепископ на Вашингтон, съобщи днес Ватикана.

Папа Франциск е приел молбата на кардинала да се отттегли от поста, предаде ДПА, цитиран от БТА.

"Решението на Светия отец да осигури ново ръководство ще позволи на всички вярващи - духовни и светски лица, да се фокусират върху излекуването на раните и бъдещето, се казва в изявление на Вюрл на сайта на Вашингтонската архиепископия. "Отново се извинявам и моля за прошка за погрешните ми преценки от миналото", заяви той.

Вюрл беше подложен на нарастващ натиск да се оттегли след публикуването през август в Пенсилвания на съдебен доклад за престъпленията, извършени от 301 свещеници за период от 70 години. Кардиналът, който е бил епископ на Питсбърг, щата Пенсилвания, от 1988 до 2006 г., беше посочен като изключително снизходителен към свещениците под негова опека, извършвали сексуални посегателства над деца.

Канцеларията на Вюрл публикува писмо, в което папата го поздравява за решението и защитава репутацията му.

"Вие разполагате с достатъчно средства, за да оправдаете действията си и да докажете, че има разлика между това да се прикриват престъпления или да не се решават проблемите, и това да се допуснат някои грешки. Но вашето благородство Ви накара да изберете този начин на защита, с което аз се гордея и Ви благодаря", пише папата.

78-годишният Вюрл е вторият американски кардинал, който сам напуска архиепископски пост след скандал със сексуални посегателства - след кардинал Бърнард Лоу, който се оттегли през 2002 г. Но предшественикът на Вюрл на поста архиепископ на Вашингтон - Тиъдър Маккарик, през юли бе лишен от епископски сан от папата, след като беше разобличен за серийни посегателства срещу млади свещеници и семинаристи. Последиците от скандала стигнаха и до Ватикана, след като през август Франциск беше обвинен от бивш посланик на Светия престол в САЩ, че години наред активно е пазел Маккарик от наказание, и призова папата да се оттегли от поста. Обвинителят - архиепископ Карло Мария Вагано, не даде доказателства за обвиненията си, припомня ДПА. Някои коментатори тълкуват безпрецедентната му атака срещу папата като част от консервативна кампания срещу Франциск и неговите реформи, отбелязва агенцията.

Източник: dnesplus.bg