Американският кардинал Доналд Вюрл, обвиняван в прикриване на сексуални престъпления

...
Американският кардинал Доналд Вюрл, обвиняван в прикриване на сексуални престъпления
Коментари Харесай

Архиепископът на Вашингтон се оттегли, прикривал сексуални посегателства

Американският кардинал Доналд Вюрл, упрекван в прикриване на полови закононарушения на католически свещеници, е подал оставка като архиепископ на Вашингтон, заяви през днешния ден Ватикана.

Папа Франциск е приел молбата на кардинала да се отттегли от поста, съобщи ДПА, представен от Българска телеграфна агенция.

" Решението на Светия отец да обезпечи ново управление ще разреши на всички вярващи - духовни и всемирски лица, да се концентрират върху излекуването на раните и бъдещето, се споделя в изказване на Вюрл на уеб страницата на Вашингтонската архиепископия. " Отново се оправдавам и апелирам за амнистия за неправилните ми преценки от предишното ", съобщи той.

Вюрл беше подложен на възходящ напън да се отдръпна след публикуването през август в Пенсилвания на правосъден отчет за закононарушенията, осъществени от 301 свещеници за интервал от 70 години. Кардиналът, който е бил свещеник на Питсбърг, щата Пенсилвания, от 1988 до 2006 година, беше посочен като извънредно благосклонен към свещениците под негова настойчивост, правили полови похищения над деца.

Канцеларията на Вюрл разгласява писмо, в което папата го поздравява за решението и пази репутацията му.

" Вие разполагате с задоволително средства, с цел да оправдаете дейностите си и да докажете, че има разлика сред това да се прикриват закононарушения или да не се вземат решение проблемите, и това да се позволен някои неточности. Но вашето достойнство Ви накара да изберете този метод на отбрана, с което аз се гордея и Ви благодаря ", написа папата.

78-годишният Вюрл е вторият американски кардинал, който самичък напуща архиепископски пост след скандал със полови похищения - след кардинал Бърнард Лоу, който се отдръпна през 2002 година Но предшественикът на Вюрл на поста архиепископ на Вашингтон - Тиъдър Маккарик, през юли бе лишен от епископски ранг от папата, откакто беше изобличен за серийни похищения против млади свещеници и семинаристи. Последиците от абсурда стигнаха и до Ватикана, откакто през август Франциск беше упрекнат от някогашен дипломат на Светия трон в Съединени американски щати, че години наред интензивно е пазел Маккарик от наказване, и прикани папата да се отдръпна от поста. Обвинителят - архиепископ Карло Мария Вагано, не даде доказателства за обвиняванията си, напомня ДПА. Някои коментатори поясняват невижданата му офанзива против папата като част от консервативна акция против Франциск и неговите промени, отбелязва организацията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР