Американският инвеститор и милиардер Уорън Бъфет направи няколко промени в

...
Американският инвеститор и милиардер Уорън Бъфет направи няколко промени в
Коментари Харесай

Уорън Бъфет инвестира в собственика на най-голямата фармацевтична компания у нас

Американският вложител и милиардер Уорън Бъфет направи няколко промени в портфолиото на колоса си Berkshire Hathaway през последните месеци, като продаде акциите си в едни компании и купи такива на други.

Сред тези, на които той гласоподава доверие, е израелската фармацевтична компания Teva Pharmaceutical, която е притежател на Actavis. След покупката на скъпи бумаги Бъфет се трансформира в топ акционер в най-големия производител на генерични медикаменти в света.

Изборът на вложителя е забавен, като се има поради, че дълго време Teva е изправена пред разтърсвания, включващи рокади в управлението и съществени съкращения на чиновници. В резултат на това през 2016 година сдружението изгуби близо половината от пазарната си капитализация.

 Израелската компания Teva, която купи Actavis преди година, има нов началник
Най-голямата фармацевтична компания у нас има нов началник

Той идва от конкурентния производител H. Lundbeck

В последна сметка обаче Уорън Бъфет е взел вярно решение, откакто два месеца след покупката на пакета акции в Teva за 350 милиона $ скъпите бумаги на компанията нарастнаха доста.

Те са поскъпнали с 8,9% на борсата в Тел Авив, оповестява Bloomberg, като показва, че 1,9% от акциите се търгуват в Щатите, което прави Бъфет десетият максимален вложител в сдружението.

 Teva реже разноските и редуцира 1/4 от служащите си, с цел да се избави от банкрут
Собственикът на българската Actavis уволнява десетки хиляди служащи

Компанията от месеци е на загуба, счита да спести $3 милиарда

През декември месец стана ясно, че управлението на Teva възнамерява да редуцира 14 хиляди чиновници по целия свят, както и да спре да изплаща дивиденти на акционерите си. Тогава беше показан и 2-годишният избавителен проект за понижаване на разноските и покриване на задълженията на компанията, създаден от новия изпълнителен шеф Каре Шулц.

През 2016 година компанията купи Actavis Generics, която у нас държи най-големите фармацевтични фабрики в България - " Балканфарма Дупница " и " Балканфарма Троян ". Сделката беше за 40,5 милиарда $. Дотогава Actavis беше с пазарен дял от 21% на генеричните медикаменти у нас и с 5,8% на фармацевтичния пазар като цяло.

 Израелският колос Teva купи най-голямата фармацевтична компания у нас
Израелският колос Teva купи най-голямата фармацевтична компания у нас

Придобиването е част от световната договорка с Actavis Generics
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР