Американският интернет гигант Google открива научно-изследователски център за изкуствен интелект

...
Американският интернет гигант Google открива научно-изследователски център за изкуствен интелект
Коментари Харесай

Google отваря център за изкуствен интелект в Китай

Американският интернет колос Гугъл открива научно-изследователски център за изкуствен интелект в китайската столица Пекин, заяви водещият китайски вестник Global Times. Това ще бъде и първият сходен обект на компанията в Азия след към този момент съществуващите клонове в Ню Йорк, Торонто, Лондон и Цюрих.

„ Изкуственият разсъдък няма граници, опциите му са необятни, той е кадърен да усъвършенства живота на всички хора по света”, означи основният теоретичен началник на Гугъл Cloud Ли Фейфей. Според нея новият център ще се концентрира върху главните разработки в съответната област. Както осведомиха в допълнение от Гугъл компанията възнамерява да ангажира интензивно задгранични и китайски учени за работата на центъра в Пекин.

" Надяваме се, че той ще се трансформира в магнит за млади и изобретателни експерти, способни да генерират проницателни хрумвания ", добави Ли Фейфей.

Плановете за откриването на центъра в Пекин дават отговор и на предпочитаните задания на китайското управление, свързани с националното развиване. През юли китайските управляващи дефинираха значима стратегическа цел за страната: до 2025 година да основат пълностоен бранш, употребявайки изкуствен интелект.

Според формалните прогнози до 2020 година мащабът на „ умния” пазар на Китай ще надвиши 150 милиарда юана (около 23 милиарда долара). Очаква се до 2030 година приходът от изкуствения разсъдък за националната стопанска система да възлезе на към 400 милиарда юана (60 милиарда долара) годишно.

" Китай е предан на развиването на изкуствения разсъдък - това е освен задача на научната общественост, само че и е част от държавната политика ", гласи и мнението по въпроса на Сян Ян, чиновник в китайската консултантската организация CCID Consulting.

Решението на Гугъл да се върне на пръсти в Китай идва 7 години, откакто компанията стигна до заключението, че китайският държавен надзор и наблюдаване опонират на задачата ѝ, ориентирана към свободен и отворен интернет. Тогава Гугъл изтегли огромна част от главния си бизнес в азиатската страна.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР