Американският институт за безопасност на движението (IIHS) проведе изследване, което

...
Американският институт за безопасност на движението (IIHS) проведе изследване, което
Коментари Харесай

Автопилотът може да предотврати само 1/3 от катастрофите

Американският институт за сигурност на придвижването (IIHS) организира проучване, което демонстрира, че в случай че на всички коли бъде подложен автопилот, то това няма да помогне за отбягване на всички пътно-транспортни катастрофи.
“Напълно верояно е, че самостоятелните коли в последна сметка ще могат по-добре от хората да дефинират риска от заплаха на пътя. Но ние открихме, че това няма да помогне за попречване на множеството произшествия по време на движевие “, оповестиха от създателите на проучването.
За да изяснят, какъв брой произшествия ще се случат, в случай че всички коли са безпилотни, специалистите от IIHS са анализирали 5000 пътно-транспортни случая. От тях 24% са поради неточност на лидера – похищение на вниманието, неприятна видимост и некадърност да се реши обстановката. Други 10% са поради приложимост на алкохол и наркотии, както и поради здравословни проблеми на индивида зад кормилото.
Всички останали произшествия да свързани с прогнозиране (неправилна преценка на скоростта, например), обмисляне и взимане на решение, а също по този начин и с некадърност за справяне с упавлението. Част от произшествия се дължат и на щета в автомобила. Така, съгласно специалистите, единствено 1/3 от повредите на пътя са поради човешка неточност, която автопилотът би могъл да избегне.
За да бъдат предотвратени останалите 2/3 от злополуките, системите би трябвало да бъдат по този начин програмирани, че целта да е върху сигурността, е не върху скоростта и удобството при пътешестване. По този метод автопилот ще може по-точно да предвижда обстановката, като наложително всички сензори на системата би трябвало да работят безпроблемно.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР