Американският индустриален конгломерат Eaton използва батерии втора ръка от електрическите

...
Американският индустриален конгломерат Eaton използва батерии втора ръка от електрическите
Коментари Харесай

Защо европейските стадиони плащат за батерии втора ръка на американски компании

Американският промишлен конгломерат Eaton употребява акумулатори втора употреба от електрическите коли на Nissan в своите здания, с цел да създава електрическа енергия. Сега компанията води договаряния с шест европейски футболни стадиона, с цел да им помогне да употребяват батериите за зареждане с ток, написа Reuters.

Еaton, която създава хидравлични елементи, трансмисии за камиони и други индустриални артикули, споделя, че пазарът е нишов, само че чака да нарасне с 20 пъти до 2022 година.

В Европа, Средния Изток и Африка пазарът ще възлиза на 2,3 милиарда $ до 2025 година съгласно Eaton.

Какво да се прави с към този момент употребяваните акумулатори от електрическите коли остава сериозен проблем, откакто техният брой нараства, дружно с производството на коли, които са 1,5% от общо 86 милиона автомобила, продадени по света през предходната година.

Еaton взима клетките от батериите на японския авто производител Nissan и ги прегрупира в нови комплекти. Новият артикул се назовава xStorage и зарежда както индустриални, по този начин и жилищни здания с електрическа енергия.

Системата към този момент се употребява от именития стадион на Аякс Амстердам Арена, захранван от акумулатори втора употреба. Последният план на компанията Eaton е бил норвежкия стадион Бислет в Осло, който получава част от електричеството си от слънчеви панели.

" Футболната общественост е заинтересувана. От по-големите игрища в Европа, ние преговаряме с 5-6 ", сподели старши вицепрезидентът на Eaton Крейг Макдонал.

Освен Tesla, която е сериозен източник на акумулатори, компанията на Макдонал договаря и с други автомобилни производители, с цел да разшири бизнеса си, прибавя той, само че отхвърля да назове имена.

Eaton твърди, че решението, което предлага xStorage, е с 20% по-евтино от потреблението на нови акумулатори, а от един автомобил Nissan Leaf може да се създадат четири такива комплекта.

Освен на Nissan, Еaton разчита и на европейския пазар в лицето на BMW, която обезпечава акумулатори втора употреба от своите модели i3.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР