Американският индустриален гигант General Electric ще се раздели на три

...
Американският индустриален гигант General Electric ще се раздели на три
Коментари Харесай

Една от най-старите компании в САЩ се разделя на три 

Американският промишлен колос General Electric ще се раздели на три компании след години на едва показване на фондовия пазар, съобщи Си Ен Би Си.

Компанията ще бъде разделна на обособени компании, фокусирани върху авиацията, опазването на здравето и енергетика. GE възнамерява да отдели подразделението си за опазване на здравето до началото на 2023 година, а енергийния си отдел – до началото на 2024 година, оповестиха от компанията.

През последните 12 месеца акциите на GE обърнаха многогодишната отрицателна наклонност, нараствайки с 55%. В предборсовата търговия цената на книжата на компанията се увеличи с 12%.

„ Чрез основаването на три водещи в световен мащаб обществени компании, всяка от тях ще може да се възползва от по-голям фокус върху съответна област, персонализирано систематизиране на капитала и стратегическа еластичност, които да подтикват дълготраен напредък и да носят стойност на клиентите, вложителите и чиновниците “, разяснява основният изпълнителен шеф на GE Лорънс Кълп.

„ Ние използваме нашата софтуерна експертиза, водачество и световен обсег, с цел да служим по-добре на нашите клиенти “, прибавя той.

Името General Electric ще бъде непокътнато за бъдещата авиационната компания, като Кълп ще оглави точно нея.

General Electric е съоснована в края на 19 век от американския откривател Томас Едисън. Тя мина през редица трансформации през последния век, следвайки измененията в американската стопанска система, трансформирайки се в водач в секторите на домашен уреди, реактивните мотори и вятърните турбини.

Конгломератът се разрасна с бързо движение през 80-те години на предишния век под управлението на Джак Джак Уелч, който списание Fortune дефинира като „ управител на века “ в края на 1999 година

В началото на 21-век имаше интервали, в които General Electric бе компанията с най-голяма пазарна капитализация в света. Ситуацията за компанията обаче се утежни по време на международната финансова рецесия от 2008 година, когато тя бе завлечена от проблематичното си финансово поделение. През 2018 година тя бе изключена от състава на показателя на сините чипове Dow Jones, в който прекара повече от 100 години като един от истинските членове от 1896 година

Въпреки по-доброто показване на акциите на GE през последната година, книжата на компанията губят приблизително по 2% на година от 2009 година насам. За съпоставяне, възвращаемостта на S&P 500 е приблизително 9% на година. След новината за идното " разтрояване " на компанията, акциите на GE мощно нарастнаха при започване на днешната търговия на Уолстрийт.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР