Американският F-16 превъзхожда шведския Gripen по много показатели. Този извод

...
Американският F-16 превъзхожда шведския Gripen по много показатели. Този извод
Коментари Харесай

Становище на МО: F-16 бие Gripen по много показатели

Американският F-16 превъзхожда шведския Gripen по доста индикатори. Този извод е залегнал в мнение на Министерсво на защитата (МО) по отношение на публичните съвещания по проекторешението на Министерски съвет за пускане на договаряния със Съединени американски щати за закупуване на ескадрила от нов вид изтребили за родните Военновъздушни сили, което бе парафирано от Народното събрание.

В отговор на въпрос на жител за избора на страната ни да се насочи точно към най-масовия изтребител в Света F-16, а не да вземем за пример към Gripen, от силовото ведомство показват, че комисията, която оценяваше офертите за ободряване на военния ни авиопарк, който към момента разчита на старите съветски МиГ-ове и отличи като любимец предлагането на Съединени американски щати за фабричен F-16 от най-новото потомство Block 70 пред тези на Швеция и Италия за самолети Gripen и Eurofighter, не си е разрешила никакви тълкования във връзка с оперативните качества на машините отвън подадените данни, с цел да бъде оптимално справедлива в изводите си. В същото време спецификата на американското законодателство за интернационалните военни продажби не разрешавала даването на цялостната информация за предлагания от Съединени американски щати аероплан на този стадий от процедурата, акцентират от МО в направената по отношение на публичните съвещания информация, която е оповестена на уеб страницата на министерството.

Дори съпоставен с по-старата версия на F-16 Block 50, Gripen губи по съществени оперативни индикатори като военен радиус, натоварване на въоръжение, време за работа в региона на задачата и доста други акцентират от военното министерство, пропускайки да отбележат да вземем за пример, че и при ресурса обстановката е сходна, като съотношението е 12 000 против 8000 часа във въздуха в интерес на американските машини. По отношение на цената пък от МО прецизират, че за Block 70 тя е обосновано по-висока, защото в него са вложени супермодерни системи, създадени за изтребители от 5-о потомство като F-35 и вършат този модел най-съвременния от своя клас на 4-то потомство, както и че за разлика от шведската оферта към самолетите е включено така наречен особено съоръжение и въоръжение-Government Furniture Equipment (GFE). Ако и към шведските самолети се прибавели тези екстри, цената им щяла да надвиши доста заложения в началото според плана за модернизиране на Военновъздушни сили бюджет от 1,8 милиарда лева, което на процедура значи, че в шведската оферта по начало е заложено оскъпяване на машините.

От коментар на вицепремиера и боен министър Красимир Каракачанов по тематиката към този момент стана ясно, че офертата на Съединени американски щати, която страната ни ще опита да усъвършенства в договарянията с Белия дом и по този начин за разлика от шведската цената дори даже да намалее, е за към 300 млн. лева от горната страна. По отношение на възможното заплащане на „ неустойки “ в резултат на неналичието на изчерпателна информация за финансовите параметри в офертата на Съединени американски щати и нуждата от спомагателни екстри към самолетите пък, от МО удостоверяват изказаното в позицията на компанията производител „ Lockheed Martin”, съгласно която с включването на цялостния пакет от обслужване и въоръжение в офертата на процедура се заобикаля риска от спомагателни разноски и проблеми с спомагателното обезпечаване на въоръжение от трета страна.

„ Наличието на неясноти и несподелена информация по параметрите на придобиване е логическата причина, която направи процеса на оценка и взимане на решение по желание на реализатор на плана неосъществим и предопредели решението за смяна на метода за реализацията му. Това е една от главните аргументи да се предложи на министър-председателя да сътвори организация и преговорен екип за правене на план на интернационален контракт и осъществяване на договаряния с държавното управление на Съединени американски щати за придобиване на нов вид военен аероплан. Единствено в предлагането на Съединени американски щати е включен цялостният пакет на така наречен GFE, което ще пренебрегва зависимостта на осъществяване на плана от трета страна “, показват от МО.

От ведомството са безапелационни, че избора на новите изтребители е стратегически за страната ни. „ Изборът на нов военен аероплан не е едноличен акт, било на министър на защитата, министър председател или президент. България прави своя избор на основата на стратегически сътрудник и на стратегическото партньорство в границите на Северноатлантическия пакт, където членува към този момент 15 години F-16 е главен военен аероплан на страните от НАТО и това в изключителна степен дефинира оперативната съгласуемост и потреблението му в интервенциите на Алианса “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР