Американският енергиен гигант „Westinghouse Electric Company подписа договор за модернизацията

...
Американският енергиен гигант „Westinghouse Electric Company подписа договор за модернизацията
Коментари Харесай

„Westinghouse“ ще модернизира 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“

Американският енергиен колос „ Westinghouse Electric Company " подписа контракт за модернизацията на АЕЦ " Козлодуй ", оповестява БГНЕС.

„ Westinghouse " разгласи, че е подписала контракт с АЕЦ " Козлодуй " в България за пренасяне на настоящите осведомителни и контролни системи (I&C), основани на платформата OvationTM на 5 и 6 блок по най-новите стандарти. Това ще обезпечи още по-голяма конкурентоспособност и успеваемост в метода на работа на тези централи.

„ Дигитализацията и модернизацията на експлоатираното нуклеарно съоръжение е основна част от дълготрайните интервенции на нашия клиент и стратегически приоритет за Westinghouse ", споделя Тарик Чохо, президент на бизнес звеното за интервенции по създаване в Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) на Westinghouse. „ Имаме удоволствието да подкрепим 5 и 6 блок на АЕЦ " Козлодуй " в техните старания да употребяват най-хубавите налични технологии и да доставят стопански и чиста сила на България за десетилетия напред. "

Платформата Оvation е една от най-модерните I&C платформи за енергийния бранш и се употребява необятно както в работещи, по този начин и в нови нуклеарни централи. Като снабдител на платформата Оvation за нуклеарната индустрия, Westinghouse внедрява Ovation в АЕЦ „ Козлодуй " повече от 15 години и платформата се оказа безвредна, надеждна и доста икономична. Westinghouse се ангажира да поддържа блокове 5 и 6 на " Козлодуй " в поддържането на платформата Оvation най-малко още 30 години, като поддържа проектите на Козлодуй да експлоатира 5 и 6 блокове най-малко до 2049 година

„ Модернизацията на 5 и 6 блок беше нужна и като всеки един компютър, той трябваше да бъде сменен след 15 години работа ", съобщи за Александър Николов, заместник-изпълнителен шеф на АЕЦ „ Козлодуй ".

Той посочи, че договорът с американската компания е подписан през вчерашния ден, 16 януари. Това е следващата стъпка от цялостната рехабилитация на двете нуклеарни мощности, сподели Николов. Експертът акцентира, че взаимното съдействие с американците датира от средата на 90-те години на предишния век.
Автоматичната система за ръководство на софтуерния развой, която се внедрява в АЕЦ „ Козлодуй " е от още по-ново потомство, гарантиращо сигурността на 5 и 6 блок в идващите 30 години, съобщи Александър Николов.

Подписаният контракт е за сумата от 63,5 милиона лв..

„ Westinghouse Electric Company " е водеща международна компания за нуклеарна сила и е водещ снабдител на артикули и технологии за нуклеарни централи за комунални услуги в целия свят. „ Westinghouse " достави първия в света търговски воден реактор под налягане през 1957 година в Съединени американски щати. Днес технологията „ Westinghouse " е основа за почти половината от настоящите в света нуклеарни централи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР