Американският долар губи своето могъщество по света. Количеството на американските

...
Американският долар губи своето могъщество по света. Количеството на американските
Коментари Харесай

„Сабах“: Турция иска да намали зависимостта си от долара

Американският $ губи своето господство по света. Количеството на американските облигации, които се държат от Китай, Русия и Турция доближи до най-ниското ниво в историята. Делът на $ във валутните запаси също последователно понижава.

Доларовата надмощие на Съединени американски щати е съществено разтърсена. Централните банки на доста страни по света се избавят от доларите. Делът на щатските пари в международните валутни запаси се оказва на най-ниското ниво за последните пет години.

Рекорден спад в Турция

В последно време такива страни, като Русия, Китай, Иран редуцират своите доларови запаси и продават американските държавни облигации. По този път пое и Турция. Целта на тези страни е да понижат зависимостта си от $ в отговор на американските дейности, които ги заплашват със наказания. На 11 юни портфейлът с американски облигации, който Турция държи, спадна до рекордно ниско ниво. Фактически Анкара разпродаде всички американски скъпи бумаги.

В Русия водач – еврото

Китай, който има доста огромен размер американски облигации, също форсира съкращаването на портфейла, по-конкретно, след комерсиалните войни. Неотдавна Китай се раздели с още 5% от облигациите. Русия продаде американски съкровищни бонове на стойност 81 милиарда $ и редуцира запаса си в тях с 84%. В момента делът на еврото във валутните запаси на Русия надвиши каузи на $: 32% против 24% надлежно. Делът на китайските юани в съветските валутни запаси стремглаво пораства и доближи 14,7%. По данните на министерството на финансите на Съединени американски щати, до момента в който Русия, Китай, Турция и други страни подават облигации, Япония, Саудитска Арабия и някои европейски страни не престават да ги купуват. В момента непознати страни имат американски облигации на стойност 6,5 трилиона $.

Позицията на основната аварийна валута отслабва

Според последните данни МВФ, при съпоставяне на последните две тримесечия на 2018 година се вижда, че делът на американския $ в общия размер на валутните запаси в света е намалял повече от всички останали валути. А след него се подрежда неговият съименник канадският $. Увеличават се запасите в евро, японски йени и на трето място е китайският юан. Вместо долари централните банки купуват злато. Въпреки че делът на $ във валутните запаси е достигнал най-ниското си ниво в целия свят за последните пет години, той към момента съставлява 61,7% от всички запаси. Но не би трябвало да забравяме и следното: през 2001 година този индикатор беше еднакъв на 73%.

Китай се запасява със злато

Съединени американски щати и Китай, предприемайки нападателни ходове на фронта на комерсиалната война, не не помнят и за защитата. От началото на 2019 година Китай се запасява със злато. През май тази година Китайската национална банка купи 15,85 тона от благородния метал. А от декември до април общото количество на купеното злато доближи 58 тона. Прогнозира се, че през цялата 2019 година Китай може да купи 150 тона злато. /БГНЕС

———

Баръш Ергин, „ Сабах “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР