Американският десен новинарско-аналитичен портал Gatestone Institute, позовавайки се на публикуван

...
Американският десен новинарско-аналитичен портал Gatestone Institute, позовавайки се на публикуван
Коментари Харесай

Саудитски нефт за китайски юани: Удар по сърцето на САЩ

Американският десен новинарско-аналитичен портал Gatestone Institute, базирайки се на оповестен по-рано репортаж в Wall Street Journal, съобщи в сряда, 20 април, че Саудитска Арабия обмисля да дефинира цени за суровия нефт, който продава на Китай в китайски юани.

Повече от една пета от износа на саудитски нефт отива за Китай. След като саудитците подписаха съглашение през 1974 година с американския президент Ричард Никсън, Саудитска Арабия дефинира цените на петрола в щатски долари.

Ако Саудитска Арабия спре ценообразуването на петрола извънредно в щатски долари, други страни биха могли да последват Китай в закупуването на нефт от саудитците с техните лични валути, което накърнява ролята на щатския $ като интернационална валута и престижа му като аварийна валута. Така имат вяра специалистите от института Gatestone. Това ще съставлява евентуална опасност за цялата американска стопанска система и тяхната политическа система.

Китай, който се стреми да подкопае световното владичество на $, би могъл да се оправи по-добре, в случай че саудитците разширят цените на петрола до други национални валути.

В средата на март тази година добре известното американско издание на The Wall Street Journal предизвести в една от своите основни публикации:

„ Саудитска Арабия интензивно договаря с Пекин за оценяване на част от продажбите на нефт за Китай в юани “, което освен би унищожило господството на петродолара на международния петролен пазар, само че и би алармирало за преместването на водещия международен експортьор на недопечен нефт в Азия.

Изданието заключи: „ Това също би било удар в сърцето на американската финансова система, която през последното десетилетие се възползва от статута на аварийна валута на $, с цел да отпечата толкоз долари, колкото е належащо за финансиране на държавните разноски. "

Фактът, че Саудитска Арабия съществено обмисля определянето на цените на петрола в юани, съгласно анализаторите от института Гейтстоун, демонстрира, че политиките на президента Джо Байдън в Близкия изток са отворили пътя на страните в района да залагат на Китай, който се смята разрастваща се световна мощ.

Институтът Гейтстоун също по този начин показва, че Китай от своя страна също се пробва да запълни празнотата, оставена от държавното управление на Съединени американски щати в други области на активност в района. Във визията на Китай Саудитска Арабия е освен един от най-важните източници на сила, само че и значима връзка в китайската самодейност за комерсиално съдействие „ Един пояс, веднъж “.

Стартиран през 2013 година от китайския президент Си Дзинпин, този план ще сътвори обширна икономическа инфраструктура сред Азия, Европа и Африка за подсилване на комерсиалното и икономическото съдействие. Китай към този момент е подписал съглашения за съдействие с 19 арабски страни по строителни планове в границите на Международната организация за съдействие по пътя на коприната.

Китай е и най-големият търговски сътрудник на Саудитска Арабия, в това число посредством съглашения за военно съдействие. Пекин продава оръжие на Саудитска Арабия от няколко години и съгласно известията е оказал помощ на саудитците да започват свои лични планове за балистични ракети.

Превод: СМ

ВАЖНО!!!!

Редакцията на и ПогледТВ

осведоми, че провежда посредством Клубовете „ Приятели на “ по предварителна поръчка срещи-дискусии в съответните градове по настоящи вътрешнополитически и геополитически тематики с

доцент Валентин Вацев, Боян Чуков, проф. Нако Стефанов, проф. Людмил Георгиев и други наши създатели и с екипа на редакцията.

Заявки изпращайте на email:

Заявки с изключение на от самите клубове могат да постъпват и от обособени читатели на и фенове на ПогледТВ.

Колкото повече самостоятелни поръчки има от един град, толкоз вероятността срещата в съответния град да се състои по-рано е по-голяма.

От редакцията на и ПогледТВ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР