Американският държавен секретар Рекс Тилърсън и руският министър на външните

...
Американският държавен секретар Рекс Тилърсън и руският министър на външните
Коментари Харесай

Войната в Сирия сблъска САЩ и Русия

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън и съветският министър на външните работи Сергей Лавров се срещнаха в коридорите на годишната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Двамата разискали взаимоотношението по сирийската рецесия и други аспекти на обстановката в Близкия изток, заяви съветското външно министерство в официално съобщение, представено от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

Лавров и Тилърсън разговаряли и за спора в Украйна и по-конкретно за осъществяването на Минските съглашения.

Срещата се провела в непрекъснатото посланичество на Русия в Организация на обединените нации. Тя траяла по-малко от един час, заяви още съветското министерство на външните работи.

Държавният департамент на Съединени американски щати означи в официално съобщение, че Тилърсън и Лавров са изразили още веднъж обвързаност към избягването на конфликтни обстановки при провеждането на военни интервенции в Сирия.

Вчера най-висшият съветски и американски боен разискаха по телефона изказванията, че Русия е бомбардирала подкрепяни от Съединени американски щати бойци в Сирия, заяви вестник "Комерсант ", представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Началникът на генералния щаб на съветските въоръжени сили военачалник Валерий Герасимов и военачалник Джоузеф Дънфорд, ръководител на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили, са разговаряли един час.

Подкрепяните от Съединени американски щати Сирийски демократични сили (СДС) - коалиция от кюрдски и арабски милиции - споделиха, че са били атакувани в събота от съветски военни самолети и сирийските държавни сили в източната провинция Дейр аз Зур - спешна точка във все по-сложния спор в Сирия. Съюз на демократичните сили показаха, че шестима техни бойци са били ранени.

Вчера съветското министерство на защитата отхвърли тези изказвания. Нашите самолети нанасят удари единствено по джихадистката формация "Ислямска страна " (ИД) и също така предупредихме много по-рано Съединените щати за нашите оперативни проекти, сподели представител на ведомството.

В Източна Сирия сега се организират редом две интервенции за прогонване на ИД от провинция Дейр аз Зур - последния район в тази страна, по-голямата част от който групировката към момента управлява, отбелязва Франс прес. Сирийските държавни сили, подкрепяни от Русия, са се съсредоточили върху град Дейр аз Зур, в западната част на едноименната провинция, а поддържаните от ръководената от Съединени американски щати коалиция Съюз на демократичните сили напредват на изток.

"Ситуацията в тази зона не би могла да бъде по-сложна ", разяснява военачалник Дънфорд. Той регистрира, че "деескалирането е по-трудно в този момент в сравнение с преди няколко месеца ".

Дънфорд не посочи дали съветската страна е поела задължения, само че призна, че "не всички проблеми са били решени ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР