Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че администрацията на президента

...
Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че администрацията на президента
Коментари Харесай

Реакции на САЩ, Русия и Великобритания на ситуацията във Венецуела

Американският държавен секретар Майк Помпейо съобщи, че администрацията на президента Доналд Тръмп поддържа Хуан Гуайдо в неговия апел към венецуелските военни да се разпалват против президента Николас Мадуро, съобщи АП.

В Twitter Помпейо написа, че Съединени американски щати изцяло поддържат апела на Гуайдо за започване на " Операция независимост ". Държавният секретар сподели, че Съединени американски щати застават до венецуелския народ в неговия блян към народна власт и независимост. Той добави, че демокрацията не може да бъде победена.

Същевременно венецуелският външен министър Хорхе Ареаса упрекна администрацията на Тръмп в образуване и поддръжка на държавен прелом във Венецуела , съобщи ТАСС. " Ръководителите на държавния прелом безконтролно признават, че са негови създатели. Администрацията на Тръмп обезверено се стреми да сътвори вътрешен спор във Венецуела. Демократичните институции на Венецуела ще съумеят да подсигуряват мир в страната ", написа в Twitter Ареаса в отговор на апел на съветника по националната сигурност на Доналд Тръмп - Джон Болтън, към венецуелските военни да преминат на страната на опозицията.
 БГНЕС
Руският президент Владимир Путин е разискал с съветския Съвет за сигурност протеста измежду военните във Венецуела, сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков, съобщи АП. Песков сподели, че на съвещанието на Съвета за сигурност членовете му са отделили доста внимание на новините за опит за прелом във Венецуела.-->

Колумбийският президент Иван Дуке прикани венецуелската войска да се причисли към Гуайдо, който към този момент разгласи, че е получил поддръжката на част от военните, съобщи Агенция Франс Прес. " Призоваваме военните и народа на Венецуела да застанат от вярната страна на историята и да отхвърлят диктатурата и узурпацията на властта от президента Николас Мадуро ", написа в Twitter Дуке.
 БГНЕС
Властите на Аржентина, Чили и Перу оповестиха, че поддържат дейностите на венецуелската съпротива , съобщи ТАСС. Изявления в тази тенденция в Туитър направиха перуанското външно министерство, външният министър на Аржентина Хорхе Фори и чилийският президент Себастиан Пинера.



Англия затвори посолството си във венецуелската столица Каракас поради опит за прелом, който е в ход там, съобщи ДПА, като се базира на известие в английския дипломатически канал в Twitter. В него хората са призовани да наблюдават деликатно обстановката във Венецуела.
 БГНЕС
Същевременно в квартал " Алтамира " покрай военновъздушната база, " Карлота " в която Гуайдо разгласи, че има боен протест, са избухнали конфликти, съобщи Франс прес. Полицията употребява сълзотворен газ против протестиращи, откликнали на апела на Гуайдо да излязат на улицата и да поддържат военните, разбунтували се против Мадуро. Сблъсъците са в квартала Алтамира покрай военновъздушната база " Карлота ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР