Американският държавен секретар Майк Помпео призова Чехия да се противопостави

...
Американският държавен секретар Майк Помпео призова Чехия да се противопостави
Коментари Харесай

Помпео: Китай днес е по-голяма заплаха от СССР преди

Американският държавен секретар Майк Помпео прикани Чехия да се опълчи на Китай, както се е съпротивлявала против Съветския съюз. В тирада пред Сената в Прага той съобщи през вчерашния ден: " Онова, което става в този момент, не е Студена война-2. Предизвикателството да се съпротивляваме на ККП (Китайската комунистическа партия) е в някои връзки по-лошо. ККП се настани в нашите стопански системи, нашите политики, нашите общества по метод, който Съветският съюз не е правил. "
Той означи, че Русия също подкопава чешката народна власт посредством дезинформация и хакерски атаки, само че съгласно него китайският " напън за надзор " е по-голяма опасност.

„ Във вашата страна виждаме акции за въздействие против вашите политици и сили за сигурност, кражба на индустриални данни и потребление на стопански лостове за задушаване на самата независимост “, сподели Помпео. Като образец уточни анулацията на концертно турне от Пражката филхармония в Китай през предходната година поради протайванската настройка на кмета на Прага Зденек Хриб. „ ККП употребява икономическа мощ за изнудване на страните “, сподели Помпео.

Речта на държавния секретар трябваше да послужи като поощрение към чешките сенатори, които изпращат делегация в Тайван от 30 август до 4 септември. Тя ще се съпровожда от 40 предприемачи

Преди това на обяд с чешкия министър председател Андрей Бабиш той го предизвести, че китайската компания " Хуауей " предлага 5G технология, " за която всяка загадка работа би мечтала ", намеквайки, че посредством нея китайските управляващи шпионират непознати страни. Той предложи американска софтуерна помощ за мрежите от пето потомство.

Чехия има намерение да построи три атомни електроцентрали до 2040 година Потенциални претенденти за осъществяване на поръчката са американската компания " Уестингхаус ", съветската " Росатом " и китайската нуклеарна корпорация. Помпео сподели, че американската компания би подсигурила енергийна сигурност в Чехия и целия район. Но.Бабиш отвърна: С нужното почитание към американските вложители бих желал повече вложения от Китай ".

Днес Помпео отпътува за Словения, а след това за Австрия и Полша.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР