Американският държавен секретар Майк Помпео е в Прага, откъдето започна

...
Американският държавен секретар Майк Помпео е в Прага, откъдето започна
Коментари Харесай

Помпео агитира Централна Европа срещу китайската 5G мрежа

Американският държавен секретар Майк Помпео е в Прага, откъдето стартира през вчерашния ден петдневно посещаване в Централна Европа с основна цел да попречи на Китай в построяването на 5G мрежа, заяви международните организации. Днес ще се срещне с чешки и американски софтуерни компании по отношение на 5G мрежата, след което ще беседва с премиера Андрей Бабиш. В програмата е включено посещаване на Народното събрание и къса среща с президента Милош Земан, който показва благосклонности към Китай.

После Помпео ще отпътува за Словения, Австрия и Полша, която с неспокойствие чака да посрещне напускащите Германия американски бойци, които да я пазят от историческия ѝ съперник Русия.

Държавният секретар ще предложи на четирите страни да заобикалят включването в построяването на 5G мрежа на китайския информационен колос „ Хуауей ”, който Вашингтон преглежда като опасност, както и да се понижи енергийната взаимозависимост на Европа от Русия. Утре Помпео ще подпише в Словения двустранно съглашение за сигурността на 5G връзката.

По време на визитата си в Австрия ще беседва с канцлера Себастиан Курц по отношение на двустранните търговски връзки и присъединяване на Австрия в мироопазващи задачи по целия свят.

Последната точка от визитата на американския държавен секретар е Полша, където ще бъде разисквано предислоцирането на част от намиращите се в Германия американски войски.

Неотдавна Пентагонът разгласи, че Съединени американски щати ще приберат 6400 военнослужещи от Германия, от които 5600 ще бъдат предислоцирани на териториите на други съдружници от НАТО. Администрацията на Доналд Тръмп има тесни връзки с полския президент Анджей Дуда, който получи покана да посети Белия дом дни преди да бъде избран отново за президент през юни. Полският министър на защитата Мариуш Блашчак съобщи, че Съединени американски щати ще разположат най-малко 1000 военни в Полша.

Вчера Помпео отдаде респект на американските бойци, освободили западна Чехословакия през 1945 година, и посочи полезностите, споделяни от американци и чехи. Пред монумента " Благодаря ти, Америка " в град Пилзен той прикани за непрекъсната зоркост за запазване на демократичния прогрес, реализиран след Втората международна война и още веднъж след разпадането на Съветския съюз.
" Струва си да си спомним, даже когато честваме, че защото авторитаризмът е към момента жив в Пекин, Москва и Техеран, остава да се свърши още работа ", съобщи Помпео в малко слово пред паметника.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР