Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че писменият отговор, който

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че писменият отговор, който
Коментари Харесай

САЩ отговориха на исканията на Русия, търсят диалог

Американският държавен секретар Антъни Блинкън съобщи, че писменият отговор, който Съединени американски щати са дали нощес на Русия по отношение на настояванията ѝ за сигурността, обръща внимание на съветските паники и визира въпросите, които безпокоят Вашингтон и неговите съдружници, съобщи Ройтерс.

Блинкън сподели, че отговорът обрисува сериозен дипломатически път напред, в случай че Москва избере сходно развиване. Според него документът съдържа кардинална и прагматична оценка на съветските паники. По думите му Съединени американски щати са подготвени за разговор.

" Излагането на нещата в писмен тип е... добър метод да създадем по този начин, че да сме допустимо най-точни, а руснаците да схванат нашите позиции, нашите хрумвания допустимо най-ясно. Сега документът е при тях и топката е в тяхното поле ", съобщи той пред кореспонденти.

Блинкън сподели, че в писмения си отговор Съединени американски щати не са създали отстъпки по главните претенции на Русия по отношение на Украйна и НАТО, отбелязва Асошиейтед прес.

Москва желае гаранции, че НАТО в никакъв случай няма да одобри Украйна и други някогашни руски републики за членове и ще изтегли войските си от други страни от тогавашния руски блок. Съединени американски щати и техните съдружници не са склонни да одобряват тези претенции.

Според Блинкън американският отговор доста ясно демонстрира, че Съединените щати държат на правилата си. " Няма смяна, няма да има смяна ", съобщи той.

Държавният секретар на Съединени американски щати сподели, че американското посолство в Киев ще остане отворено, само че посъветва американците в Украйна " съществено да обмислят овакантяване " на страната.

По-рано през вчерашния ден посолството на Съединени американски щати в Украйна прикани американските жители да обмислят неотложно овакантяване на страната, защото ситуацията е " непредсказуема поради нараснала опасност от съветски военни дейности ", напомня Ройтерс.

Изборът пред Путин

В формалния отговор на Съединени американски щати на претенциите на Русия към сигурността в Европа се насочва предложение към съветския президент Владимир Путин да избира сред договарянията и риска от нови строги стопански наказания, написа " Ню Йорк таймс ". Изданието цитира американския държавен секретар Антъни Блинкън, съгласно който документът, показан през вчерашния ден на Москва дружно с аналогичния отговор на НАТО, обрисува " сериозен дипломатически път напред ", който Русия може да извърви, в случай че пожелае.

В двете писма Съединени американски щати и съдружниците им публично отхвърлят настояването на Русия алиансът да се отдръпна от Източна Европа и в никакъв случай да не приема в редиците си Украйна. Вместо това Западът показва подготвеност да договаря с Москва в няколко области, включително надзор върху нуклеарните оръжия и ограничавания върху военните маневри.

Вестникът се базира на източници от американските разследващи служби, съгласно които Путин още не е взел решение дали да нападне Украйна и евентуално няма да го вземе до няколко седмици. Двата писмени дипломатически отговора, които не са оповестени, показват публични позиции, които Съединени американски щати и НАТО отстояваха, откогато преди няколко седмици Путин предяви настояванията си към Запада, до момента в който трупаше войски по украинската граница.

" Ню Йорк таймс " акцентира думите на Блинкън, че Вашингтон не е поискал да разгласява писмения си отговор към Москва, тъй като счита, че дипломацията има повече шансове за триумф, в случай че се придържа към конфиденциалността. Вчера обаче съветският външен министър Сергей Лавров разгласи, че неговото държавно управление ще показа пред съветския народ отговорите на Съединени американски щати и НАТО, въпреки и не в детайлности.

Според публични представители, осведомени и с двата документа, в тях се обрисуват съществени правила, измежду които и този, че НАТО няма да се откаже от своята политика на " отворени порти " за приемане на нови членове. Нюйоркският вестник напомня думите на президента Джо Байдън от предходната седмица, че поради своите проблеми с демократичното ръководство и ширещата се корупция Украйна няма да дава отговор на критериите за участие години наред.

Двата писмени документа дават да се разбере, че Русия няма право на постанова несъгласие върху съществуването на нуклеарни оръжия, бойци или стандартни оръжия на територията на страните от НАТО. Но Западът е подготвен да договаря с Москва за реципрочно възпиране от разполагане на нуклеарни оръжия със междинен и дребен обхват, както и за обновяване на Договора за ликвидирането на ракетите със междинен и дребен обхват.

Лондонският " Телеграф " счита, че вчерашната гала, на която американският дипломат в Москва Джон Съливан е връчил писмото на Съединени американски щати на съветския заместник-министър на външните работи Александър Грушко, ни е върнала към " предходна епоха на дипломацията ". Вестникът твърди, че Байдън е имал огромно присъединяване в правенето на отговора, който Москва чакаше.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР