Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова днес от Джакарта Китай

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова днес от Джакарта Китай
Коментари Харесай

По време на визитата си в Джакарта Блинкън призова Китай да престане с агресивните си действия

Американският държавен секретар Антъни Блинкън прикани през днешния ден от Джакарта Китай да престане с нападателните си дейности в Индо-Тихоокеанския район, предадоха международните организации. Визитата на Блинкън в Индонезия е стадий от неговата първа обиколка в Югоизточна Азия.

"Ние сме решени да подсигуряваме свободата на корабоплаването в Южнокитайско море, където нападателните дейности на Пекин заплашват комерсиалния продан в размер на над 3 трилиона $ всяка година ", съобщи Блинкън в тирада в Индонезийския университет.

Той удостовери уговорката на Вашингтон за мир и стабилностт в Тайванския проток и подчертава върху желанието на Съединени американски щати да ускори съюзите си с страните от района. Блинкън акцентира, че неговата страна се ангажира да пази правото на всички страни да избират личния си път, свободни от какъвто и да е напън или заплашване.

Блинкън упрекна Китай, че претендира върху морета, които са отворени за всички и че манипулира отворените пазари посредством дотации за държавните си компании или, че отхвърля износа за или денонсира съглашения със страни, чиито политики оспорва.

"Страните от района желаят това държание да се промени. Ние също ", сподели Блинкън. Районът регистрира повишаване на напрежението. Пекин претендира за съвсем цялата територия на Южнокитайско море. Претенции върху него имат и Бруней, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам. Зоната е от основно значение за комерсиалния продан.

"Заплахите се развиват, нашият метод в региона на сигурността би трябвало да се развива с тях. За да стане това, ние ще разтичаме на нашата най-голяма мощ: нашите съюзи и партньорства ", съобщи Блинкън. "Ние ще приемем тактика, която по-тясно ще сплоти всички наши принадлежности на националната ни мощ - дипломация, войска, разузнаване - с тези на нашите съдружници и сътрудници ", добави той. "Това ще включва и свързване на отбранителната индустрия на Съединени американски щати и на Азия, консолидиране на веригите за доставки, съдействие в региона на техническите нововъведения ", акцентира той.

Блинкън заяви, че Съединени американски щати създават проект за икономическо развиване на Индо-Тихоокеанския район. Той акцентира, че Съединени американски щати не се пробват да карат страните да избират сред тях и Китай или да влизат в спор с Китай. Но добави, че за нападателните дейности на Китай има недоволства от Северна Азия до Южна Азия, от река Меконг до Тихия океан. По време на обиколката си Блинкън ще посети и Малайзия и Тайланд, осведоми Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР