Американският Държавен департамент одобри в сряда продажба на далекобойни крилати

...
Американският Държавен департамент одобри в сряда продажба на далекобойни крилати
Коментари Харесай

САЩ одобриха колосална продажба на ракетни оръжия на Тайван СНИМКИ

Американският Държавен департамент утвърди в сряда продажба на далекобойни крилати ракети на стойност един милиард $ на Тайван.
Освен това, американците са одобрили продажбата на ракетни артилерийски машини на стойност 436 милиона $ на тайванската страна.
Това е следващият случай, при който Вашингтон дава високотехнологични оръжия на държавно управление, което Китайската национална република счита за бунтовническа провинция.

Агенцията за съдействие в защитата и сигурността, която е офисът на Пентагона, съблюдаващ въпросите по военната помощ за други народи, разгласи в сряда, че Държавният департамент е одобрил продажбата на ракети АГМ-84Х за наземна офанзива и уголемен отговор и прилежащото им съоръжение, на Република Китай, както публично се самонирач държавното управление на Тайван.

Според изказването им, тайванският дипломат във Вашингтон е изискал 135 от тези крилати ракети, както и четири телеметрични ракети за тестване, 12 въздушно-тренировъчни ракети, които се употребяват за симулации на изстрелване на ракети от аероплан.

АГМ-84Х е версия на анти-корабните ракети Харпун, който бяха модифицирани с цел да удрят наземни цели и имат продължен обхват от 170 благи.

Този обхват е задоволителен с цел да седостигне огромната китайска суша през Тайванския пролив.



В настрана изказване, от Агенцията за съдействие в сигурността и защитата разкриха, че Държавният департамент на Съединени американски щати е одобрил и продажбата на 11 високо мобилни артилерийски ракетни системи М142 и обвързваното с тях съоръжение на Тайван за сумата от 436 милиона $.

Сделката включва 64 армейски тактически ракетни системи за артилерийските установки, както и 54 подготвителни снаряда.

Тази договорка е единствено следващата продажба на високотехнологични оръжия от Вашингтон на Тайпей.

Откакто американският президент Доналд Тръмп влезе в Белия дом преди четири години, Съединените щати доставиха на Тайван оръжия на стойност 15 милиарда $.

През август, Съединените щати завършиха най-голямата си еднократна договорка, която бе на стойност осем милиарда $ за изтребителите Ф-16В "Вайпър ".

В тази договорка влизат и безпилотните летателни апарати МК-9В "Рийпър ", които също са продадени на Тайпей.

По-рано пък, Съединените щати предоставиха на държавното управление в Тайпей торпедота, противовъздушни отбранителни системи и други бойни самолети.



На 17 септември от Ню Йорк Таймс писаха, цитирайки държавни представители, осведомени с предложенията, че друга голяма оръжейна продажба е на път. Според тях, тя щяла да включва ракетите АГМ-84Х, както и се оказа след това.

Ракетите бе оповестено, са част от голяма военна договорка за седем милиарда $, която ще включва дронове "Рийпър " и други оръжия като да вземем за пример анти-подводни мини.

Според Дефенс Нюз, третата продажба най-вероятно ще бъде утвърдена скоро. По нея Тайван ще получи изтребители Ф-16 с напреднали датчици и други съвременни системи.

Китайската национална република преглежда Тайван като бунтовническа провинция. След успеха си в гражданската война, Китайската национална република се радва на признанието на всички народи по света, като единствен законен представител на китайски народ.

Изключения вършат единствено няколко страни. Съответно, американската помощ за Тайван, която пътува по неофициални канали за връзка, се преглежда от Китай като интервенция във вътрешните работи на Китайската национална република.

"Тайванският въпрос се отнася до суверенитета на Китай, териториалния му интегритет и основни ползи ", съобщи представителят на китайското Министерство на външните работи, Джао Лиджан през август месец.

"Китай е твърдо решен да пази суверенитета и сигурността си ", безапелационен бе китайският представител.

"Призоваваме Съединените щати да съблюдават правилото за Единен Китай и да се придържат към трите китайско-американски официални съобщения, спирайки оръжейнти продажби и военните връзки с Тайван. В противоположен случай, това ще навреди съществено на китайско-американските връзки, както и на мира и стабилността в протока ", съобщи Лиджан.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР