Американският астронавт Андрю Морган и италианският Лука Пармитано днес пристъпиха

...
Американският астронавт Андрю Морган и италианският Лука Пармитано днес пристъпиха
Коментари Харесай

Астронавти за втори път излязоха в открития космос, за да ремонтират спектрометъра на МКС

Американският астронавт Андрю Морган и италианският Лука Пармитано през днешния ден пристъпиха към втория стадий от ремонтирането на алфа-магнитния спектрометър, конфигуриран на корпуса на Международната галактическа станция (МКС), съобщи ТАСС. Те ще останат в открития космос към 6 часа.

Спектрометърът с тегло 7,5 тона, чиято разработка лиши 14 години и струваше 1,5 милиарда $, беше доставен на МКС със совалката "Индевър " през 2011 година В основаването му участваха 56 институции от 16 страни, в това число Русия. С негова помощ учените се надяват да открият следи от антиматерия, да изучат състава и енергийния набор на първичните галактически лъчи, което ще помогне да се разбере по какъв начин се е формирала Вселената.

Астронавтите на МКС получиха 12 бутилки скъпо френско вино, само че няма да го пият

По-рано от Центъра за надзор на полетите в Хюстън окачествиха ремонта на устройството като "уникална интервенция ", защото в началото не се предполагаше, че вероятно зародилите по време на употребата му неизправности ще би трябвало да бъдат отстранявани в орбита.

Очакваше се спектрометърът да работи без съществени проблеми в продължение на 10-18 години. Повредите обаче започнаха три години след въвеждането му в употреба. За ремонта му бяха направени 25 нови инструмента, които бяха доставени на МКС в границите на последните три полета на товарни кораби.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР