Американският анализатор и експерт по Балканите Януш Бугайски коментира, че

...
Американският анализатор и експерт по Балканите Януш Бугайски коментира, че
Коментари Харесай

Балканската велика игра Русия-Запада - XIX век продължава с версия за XXI век

Американският анализатор и специалист по Балканите Януш Бугайски разяснява, че Западът би трябвало да реагира доста по-енергично на разширяващото се въздействие на Русия на Балканите. Бугайски, старши помощник в Центъра за разбор на европейски политики (CEPA) във Вашингтон , твърди, че битката за въздействие сред главните сили, а точно Русия и западноевропейските сили, към момента продължава на Балканите, сходно на тази, извършена през XIX век.

" Голямата игра , продължителна борба от XIX век сред Британската и Руската империи в Централна Азия, постоянно се употребява като главен образец за битката за въздействие сред главните сили . Но по това време на Балканите се организира друга Велика игра сред Русия и няколко европейски сили , когато Османската империя стартира да отстъпва ".

" Сега сме очевидци на версията на Балканската велика игра за XXI век , само че в този момент Москва разчита на подривна активност и машинация, защото не може да се конкурира военно или стопански със Запада ", изяснява Бугайски.

Русия на Путин не просто се намесва или има злонамерени планове на Балканския полуостров. Тези термини са подвеждащи опростявания , които прикриват дълготрайните цели на Москва и могат да отслабят спешността на координиран западен отговор.

Думите и определенията рамкират усещанията и оказват помощ за установяване на политическите дейности, тъй че е значимо да се разбере същността на предизвикването. Кремъл преглежда Балканите като стратегически актив и преследва най-малко четири поредни цели .

Първата се стреми да разшири геополитическия обсег на Русия . Традиционно Балканите са стъпка към Адриатическо и Средиземно море, връзка сред Европа и Азия и нахлуване в Централна Европа .

Влиянието на Москва върху балканските държавни управления, ролята в многонационални формати (включително Съвета за използване на мира в Босна и Херцеговина), военните развръзки (както в Сърбия) и нейното институционално наличие посредством разнообразни " оръжия " на съветската страна са главен дял в развиването на района.

Втора цел е да се унищожи западното доближаване и да се подкопае ролята на западните институции . Разпалващ се спор освен способства за разцепление на Балканите, само че и разделя интернационалните отговори. Един скорошен образец бе играта за териториален продан сред Сърбия и Косово, подкрепена от Москва и отхвърлена от някои западни страни.

Дори дебатите предизвикват разривите в района и разминаване на политиките сред западните държавни управления. Нерешените спорове и оспорваните страни също разрешават на Кремъл да твърди, че макар разширението си, НАТО не съумява да стабилизира Балканите .

Трета съветска цел е да понижи наличието на Съединени американски щати . Основната причина за възпрепятстване на разширението на НАТО е да се предотврати възходящото американско военно наличие и да се изключат всевъзможни твърди гаранции за сигурност на страните в района.

Кремъл избира балканските страни да не се причисляват към Алианса, защото това ускорява ролята на Вашингтон в отбраната на Европа .

Освен това, Русия ускорява напъните за намаляване на Европейски Съюз и НАТО от вътрешната страна , както демонстрират възходящото й въздействия в Хърватия, Унгария и България . Присъединяването към НАТО оказва помощ за подсилване на държавната сигурност, само че не подсигурява имунитет от подривна активност.
 Хейл: В Америка сме оптимисти за бъдещето на България и за нашите връзки
Хейл: В Америка сме оптимисти за бъдещето на България и за нашите връзки

" Съединени американски щати са положителна мощ в Близкия изток, България е доста значима страна за европейската непоклатимост и сигурност и за американската визия за бъдещето на Европа "

Четвърта цел на Кремъл е да завоюва съдружници или молители . Именно тук икономическите и енергийните измерения са най-силно изразени в корупцията, изнудването, подкупите или подчиняването на чиновници и политици , които могат да оказват помощ на Москва, без значение дали посредством намаляване на глобите, без наказание на дейностите на Русия в интернационалните конгреси или гледище за завръщане към естествения бизнес.

Въпреки че Москва не е водещ стопански състезател на Балканите , спрямо Европейски Съюз или Китай, нейните вложения и разноски са ориентирани към оптимално политическо влияние и пропагандата на съветската помощ е ярка.

В същото време акциите за дезинформация, ръководени от страната , т върдят, че западните демокрации са пропаднала система , Европейски Съюз ще се разпадне и тесните връзки с Русия оферират скъпа опция .

В подтекста на тези стратегически цели Москва употребява необятен боеприпас от тактически принадлежности, явни в четири основни области .

Първо, предизвиква локалния шовинизъм да разбуни споровете сред конкурентни националистически планове и да даде опция на Кремъл да се намеси дипломатически. Например, оказва помощ на самостоятелното държавно управление в сръбската конструкция на Босна да поддържа страната разграничена и предизвиква босненските хървати да се стремят към трето образувание.

В Косово , което Русия блокира от участието в Организация на обединените нации, сръбското малцинство е ухажвано като репресирана народност , за да провокира вътрешен спор . Вътрешните разтърсвания на Северна Македония и възпрепятстването й по пътя към Европейски Съюз също са експлоатирани от Москва.

Черна гора дава още една опция за дестабилизация, за което свидетелства опитът за прелом, управителен от съветски военни разузнавачи през октомври 2016 година и продължаваща поддръжка за сръбските националисти и Сръбската православна черква, които се опълчват на независимостта на Черна гора.

Вторият инструмент на Кремъл е корупцията на националните политици и предприемачи , с цел да се благоприятстват съветските ползи, да останат неутрални или да поддържат позициите на Москва в разнообразни външнополитически офанзиви.

Трето, Москва предизвиква енергийната взаимозависимост , като обвързва балканските страни в своите тръбопроводи и закупува рафинерии и други енергийни съоръжени я. Енергийната взаимозависимост се употребява като способ за обезпечаване на политическо сходство.

И четвърто, съветските държавни органи вземат участие в дезинформационни офанзиви посредством локални медии, интернет и обществени мрежи, за да покачат престижа на Русия и да подкопаят западните институции .

Посланията имат за цел да се харесат на антиглобалистични, евроскептични, ултраконсервативни и религиозни гласоподаватели , където Русия се маскира като бранител на обичайните полезности, а Европейски Съюз и Съединени американски щати се показват като аморални и отклоняващи се от всевъзможни правила.

В същото време Москва продължава да се показва пред радикалната левица като антиимпериалистически и антиамерикански авангард . Тези тематики имат резонанс в цяла Европа, само че изключително в райони с дълбока неустановеност за бъдещето.
 Русия разгласява договореностите сред Чърчил и Сталин за подялбата на България
Русия разгласява договореностите сред Чърчил и Сталин за подялбата на България

Той добави, че в Югославия на Съветския съюз се падали 50% въздействие, а в освободената от руските войски България - 75%
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР