Американските войници може да останат в Афганистан и след 31

...
Американските войници може да останат в Афганистан и след 31
Коментари Харесай

Байдън размисли за Афганистан: Военните ни може да останат и след 31 август |

Американските бойци може да останат в Афганистан и след 31 август, разгласи президентът Джо Байдън на брифинг в сряда, представен от Би Би Си и " Ройтерс ".

През последните дни светът стана очевидец на апокалиптични картини и вести:  , , . Ескалацията е разследване от изтеглянето на американските и съюзническите сили от страната.

На 8 юли президентът Байдън разгласи, че поставя завършек на американското наличие в богатата на находища на желязо, мед, кобалт, злато, литий централноазиатска страна. Постави и краен период: 31 август. Бързото евакуиране на войските докара до стремително завладяване на страната от талибаните. В неделя, 15 август, те необезпокоявани превзеха столицата Кабул и се настаниха в опразнения по-рано от ,.

Конкретната причина президентът да анонсира допустимо отсрочване на крайния период за цялостното американско евакуиране е патовата обстановка, в която изпаднаха редица страни, в това число Съединени американски щати: макар че изпращат повече самолети към Кабул, те не могат да приберат жителите си от Афганистан, нито афганистанците, работили за тях. Достъпът на американските сили до хората отвън летището в Кабул е отсечен. Те не могат да доближат никого отвън интернационалното летище " Хамид Карзай ", където страни изтеглят жителите си и откъдето ги извеждат. Въоръжени талибани не разрешават евакуиращите се да доближат летището, а пътят обратно за американците е спрян.

Около 4 500 американски бойци към момента управляват летище " Карзай ", само че талибаните " стягат примката " към него. Техни КПП-та ограждат периметъра му и не пропущат афганистанци без документи за пътешестване. Не е несъмнено, че и разполагащите с нужните документи за пътешестване ще минат. Афганистански преводач да вземем за пример е прострелян в крайници, до момента в който се е опитвал да доближи летището във вторник през нощта, с цел да отпътува с австралийски боен евакуационен полет, оповестява " Ройтерс ". Снимки, оповестени от SBS, демонстрират по какъв начин доктор обработва раната на мъжа.

Около 15 000 американски жители са блокирани в страната, оповестява " Ройтерс ". Би Би Си и CBS цитират някои от тях да споделят, че не им е допустимо да влязат на летището, с цел да отпътуват. На конференция рано сутринта в сряда американският министър на защитата Лойд Остин призна в отговор на въпрос: " Нямаме потенциала да излезем и приберем доста хора ".

Президентът Байдън - който в началото твърдеше, че е бил сюрпризиран от непредвиденото за него бързо завладяване на страната от талибаните - е представен да споделя пред ABC News, че " разтърсването в Кабул беше неизбежно " . Само преди месец той твърдеше, че е " доста малко евентуално " талибаните да завладяват Афганистан с изтеглянето на Съединени американски щати и съдружниците. Разузнаването му докладвало, че е допустимо това да се случи чак към края на годината. За обрата в този момент той вини афганистанското държавно управление. Не счита случилото се за неуспех на службите.

Демократът Байдън споделя пред ABC, че Съединени американски щати ще останат, до момента в който изтеглят всички американци от Афганистан, даже в случай че това значи да са там и след 31 август: " Ако има американски жители там, ние би трябвало да останем, с цел да ги изведем ". До момента са изведени близо 6000 души, остават сред 10 и 15 хиляди, твърди Байдън. Отделно сред 50 и 65 хиляди са афганистанците, работили за американската войска, да вземем за пример като преводачи, защита и други

Попитан от ABC дали би признал, че са позволени неточности при безредното евакуиране от страната, Байдън дава отговор: " Не ".

" Идеята, че има някакъв метод да напуснем, без да настъпи безпорядък, аз не знам по какъв начин това се случва " са също думи на американския президент.

Попитан за видеокадрите на обезверено хванати за американски аероплан афганистанци, които падат от него, до момента в който той набира височина над Кабул, Байдън отвръща: " Това беше преди четири дни, преди пет дни! ".

Страната се намира в изключително тежко състояние, в това число финансово. В сряда Международният валутен фонд спря достъпа на Афганистан до запас от 440 милиона $, с цел да предотврати попадането на парите в ръцете на талибаните. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР