Американските военни сили са свалили повече от дузина безпилотни летателни

...
Американските военни сили са свалили повече от дузина безпилотни летателни
Коментари Харесай

Американските ВМС свалиха множество дронове и ракети на хутите над Червено море

Американските военни сили са свалили повече от дузина безпилотни летателни апарати и няколко ракети, изстреляни от йеменските бунтовници хути по корабоплаването в Червено море, заяви Пентагонът.

" Няма нанесени вреди на корабите в региона, нито известия за потърпевши ", съобщи Централното командване на Пентагона в обява в обществените мрежи, описвайки обстрела на 12 безпилотни самолета, три противокорабни балистични ракети и две ракети за наземно нахлуване в продължение на 10 часа.

По-рано бунтовниците хути поеха отговорност за ракетен удар по транспортен съд в Червено море и за офанзива с дрон към Израел в символ на взаимност с Газа.

В изказване бунтовниците обявиха, че са " направили интервенция по ориентиране на цел против търговски транспортен съд ", който са разпознали като MSC UNITED, и са изстреляли няколко " дрона против военни цели " в южната част на Израел.

Хутите настояват, че нападат Израел и обвързваните с Израел кораби, с цел да упорстват за прекъсване на офанзивата в линията Газа, където Израел се бори с терористите от " Хамас ".

Също по-рано на 26 декември Службата за морски търговски интервенции на Обединеното кралство (UKMTO) съобщи, че " са били чути детонации и са били видяни ракети " покрай пристанище Ходейда на западния бряг на Йемен, като добави, че директно преминаващият транспортен съд и неговият екипаж са в сигурност.

По-късно корабът е траял пътуването си, без да оповестява за огромни вреди или пострадвания на екипажа, обявиха от UKMTO.

Според английския морски орган това е станало след две други детонации по-рано във вторник, които са станали покрай транспортен съд също край Ходейда.

Експлозии са били чути и край крайбрежията на египетския Синайски полуостров във вторник, оповестиха египетските държавни медии, а по-късно израелската войска съобщи, че е прехванала въздушни обекти в Червено море.

" Изтребител на военновъздушните сили сполучливо прехвана по-рано през днешния ден в региона на Червено море враждебна въздушна цел, която е била на път към израелска територия ", съобщи армията.

Телевизионният канал Al-Qahera News, който е обвързван с държавното разузнаване, е съобщил, че гърмежите са станали на към два километра от египетския приморски град Дахаб.

Дахаб се намира на към 125 км южно от Ейлат, на южния завършек на Израел, който е най-близката цел на йеменските бунтовници.

" Чухме мощна детонация, идваща откъм морето, и по-късно видяхме чудноват предмет, който падна във водата ", сподели свидетел пред Агенция Франс Прес.

Не се оповестява за жертви.

По данни на Пентагона хутите са направили повече от 100 офанзиви с дронове и ракети, ориентирани против 10 търговски кораба, при които са беле наранени над 35 разнообразни страни.

Нападенията заплашват директния маршрут, по който се реализира до 12 % от международната търговия, което накара Съединени американски щати да основат многонационална военноморска оперативна група за отбрана на корабоплаването в Червено море.

Хутите са направили и редица набези против Израел, само че множеството от тях не са съумели да доближат задачите си./БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР