Американските военни самолети са хвърлили повече бомби в Афганистан през

...
Американските военни самолети са хвърлили повече бомби в Афганистан през
Коментари Харесай

Американските бомбардировки през 2019 в Афганистан най.мащабни от 10 години

Американските военни самолети са хвърлили повече бомби в Афганистан през 2019 година, в сравнение с през всеки различен интервал от най-малко десетилетие насам, сочи информация от американските Военновъздушни сили.
Вашингтон ускори офанзивите в страната на фона на диалозите за евакуиране с талибаните.
Само през 2019 година Съединени американски щати са пуснали 7 423 бомби по цели в Афганистан. Вашингтон е зает в сражения с няколко бойни групировки, откогато американски войски нахлуха в страната след офанзивите на 11 септември 2001 година.
Числото на бомбите, оповестено онлайн от Централното командване на военновъздушните сили на  САЩ, представлява трагичен скок на бомбардировките в Афганистан спрямо пика по време на ръководството на президента Барак Обама през 2009 година, когато бяха хвърлени 4147 бомби.
След като президентът Доналд Тръмп беше определен през 2016 година, САЩ засилиха бомбардировките над Афганистан, защото Белият дом отстрани рестриктивните мерки, които осигуряваха по-голям контрол над въздушните набези, ориентиран към попречване на цивилни жертви.
Организация на обединените нации и правозащитните групи неведнъж са изразявали опасения, че увеличението на въздушните удари в цялата страна от американските и афганистанските сили, е довело до по-голям брой цивилни жертви.
През първата половина на 2019 година проправителствените сили, в това число  САЩ, убиха 717 цивилни, което е нарастване с 31 % по отношение на година по-рано, оповестиха от Организация на обединените нации предходната година.
Повечето от смъртните случаи са вследствие на въздушни удари в САЩ и Афганистан.
Увеличаването на бомбардировките идва, когато Вашингтон и талибаните не престават с напъните да реализират допустимо съглашение, което ще докара до евакуиране на американските войски от Афганистан в подмяна на гаранции за сигурност.
Талибаните упорстват до края на януари да бъде реализирано съглашение за изтеглянето на американските войски и са подготвени да " понижат " военните интервенции преди подписването на съглашение, съобщи техният основен представител по-рано този месец.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР