Американските военни са получили заповед да не пречат на военна

Американските военни са получили заповед да не пречат на военна ...

Тръмп забранил на войските си в Сирия да помагат на кюрдите.

Американските военни са получили заповед да не пречат на военна операция на Турция в Сирия. Това съобщи телевизия Fox News, като се позовава на военни източници, цитиран от ТАСС.
Кюрдските формирования са потърсили помощ в американските сили след удар от турската авиация по градове в Сирия. Източниците съобщиха, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е наредил на американските военни да не се намесват.
По-рано днес Анкара обяви началото на военна операция в Северна Сирия под названието "Източник на мир". Тя започна с въздушни удари и артилерийски обстрел на Турция върху позиции на кюрдски формирования.
Тръмп определи нахлуването на Турция в Северна Сирия като "лоша идея". Той настоя, че Вашингтон "не одобрява тази атака".
Въпреки това Тръмп изтегли американските войски от района, което беше тълкувано като даване на зелена светлина за Турция да започне офанзивата срещу кюрдските милиции, които преди това бяха съюзник на Вашингтон.
Президентът заяви, че Турция се е ангажирала с "гарантиране, че няма да има хуманитарна криза - и ние ще ги караме да се придържат към този ангажимент".
Целта на провежданата операция е създаване в Северна Сирия на буферна зона, която по замисъла на Анкара, може да се върнат сирийските бежанци от Турция. Буферната зона ще стане защитен пояс за турската граница.

Източник: actualno.com