Американските власти са установили кой е човекът, пуснал в интернет

...
Американските власти са установили кой е човекът, пуснал в интернет
Коментари Харесай

Известен е информаторът на "Уикилийкс", който е "по-опасен от Сноудън"

Американските управляващи са открили кой е индивидът, пуснал в интернет забележителна част от инструментите, с които Централно разузнавателно управление на САЩ прави кибершпионаж по света. Името му е Джошуа Адам Шулте и е работел за отдел на Централното разследващо ръководство на Съединени американски щати, разработвал кодовете за цифровия боеприпас.

Това заяви " Вашингтон пост ", като се базира на обществено налични документи и диалози с разнообразни източници.

Пакетът с хакерски принадлежности на Централно разузнавателно управление на САЩ, считан за строго конфиденциален материал, е бил предаден на платформата " Уикилийкс ", където той бе оповестен през март 2017 година под името Vault 7.

Шулте е арестуван от няколко месеца, само че макар продължителното следствие още не била открита безспорна директна връзка сред него и съответното действие. Не е изключено забавянето да се дължи и на опитите да се разбере дали е работил самичък, или е бил част от група. Той е държан в затвор в Манхатън по обвинявания, които нямат общо с приключването на секретния боеприпас.

Подозренията, на чието съображение някогашният чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ е държан зад решетките, са изложени от прокурорите в правосъдно съвещание от януари 2018 година Настоящи и някогашни чиновници на разузнаването споделят за " Вашингтон пост ", че стореното е един от най-тежките случаи на приключване на информация, тъй като са публикувани стратегии, които могат да бъдат употребявани против Съединени американски щати.

Последиците са определяни като доста по-сериозни от случая с Едуард Сноудън, който разкри пред света в необикновени детайлности, че Агенцията за национална сигурност може да шпионира компютри и телефони по целия свят. Vault 7 отива още по-далеч - демонстрира по какъв начин се прави това.

Миналата година федералните управляващи са претърсили жилището на Шулте в Ню Йорк и са иззели компютри и негови мемоари, само че това не се оказало задоволително да го обвинят, че е предал Vault 7 на " Уикилийкс ". Установено е, че е употребявал Tor - технология за прикриване на местонахождението на потребителя, само че не и че е употребена за прекачване на секретна информация.

Затова Шулте продължава да е в пандиза по напълно друго обвиняване - владение, приемане и преместване на детска порнография. Той отхвърля това обвиняване и твърди, че сървърът, на който е открит този материал, е бил предопределен за замяна на филми и файлове и е бил наличен за 50 - 100 души.

Бивш федерален прокурор разяснява за изданието, че не е извънредно за сходни случаи обвинен по едно закононарушение да е арестуван по обвинявания за друго, както и че месеците, прекарани в пандиза, не е наложително да значат, че следствието е в задънена улица.

Джулиан Асандж - най-известният измежду създателите на " Уикилийкс ", живее от 2012г. в посолството на Еквадор в Лондон, защото се притеснява, че британците ще го предадат на Съединени американски щати, където е разследван за разгласване на секретна информация. Във Англия за него е издадена заповед за арест за отсъствие на правосъдно съвещание.

Британският в. " Гардиън " заяви в сряда, че до момента за защитата му еквадорското държавно управление е похарчило най-малко 5 милиона $. Сумата обгръща както заплащането за известна охранителна компания и системата за видео наблюдаване, по този начин и за данните, събирани от разузнаването за посетителите на Асандж, за чиновници на посолството и за следене на английската полиция в региона. Операция " Гост ", преименуван апо-късно на " Хотел " коства на еквадорските данъкоплатци по 66 хиляди $ на месец.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР