Американските власти изпращат в Хавай суперяхтата на руския милиардер Сюлейман

...
Американските власти изпращат в Хавай суперяхтата на руския милиардер Сюлейман
Коментари Харесай

САЩ конфискуваха суперяхтата на деветия най-богат руснак

Американските управляващи изпращат в Хавай суперяхтата на съветския милиардер Сюлейман Керимов, която иззеха по-рано предходната седмица. Решението се смята за огромна победа в американските опити да конфискуват съветски активи на известни олигарси от страната в отговор на съветската инвазия в Украйна.

106-метровата яхта " Амадеа " е на стойност от близо 325 млн. $. Тя към този момент плава под американски байрак и се обслужва от напълно нов екипаж, който плава към Хавайските острови. До момента плавателното средство се намираше във Фиджи, където на 7 юни Върховният съд анулира възбраната яхтата да бъде премествана.

" Има логичност, че отива в Хонолулу, защото това е най-близкото американско пристанище, на което тя може да остане преди да бъде подхваната някаква процедура. Това е напълно разумна дестинация ", споделя Иън Ралби, основен изпълнителен шеф на IR Consillium - консултантска компания за морско право и сигурност.

Какво тъкмо ще се случи с кораба е обстановка, която ще се следи деликатно. Редица предприемачи и олигарси са обжалвали сходни решения за изземане на активи. Американското държавно управление най-вероятно ще бъде изправено пред провокации, когато вземат решение да продадат многомилионните плавателни средства, дружно с други активи.

Яхтата е благосъстоятелност на Сюлейман Керимов - считан за деветия най-богат руснак. Милиардерът попада в обкръжението както на Путин, по този начин и в кръга на водача на Чечня Рамзан Кадиров. Керимов има акции в " Газпром ", " Уралкали " и " Сбербанк ", а до април притежаваше и 76% от Polyus Gold - това е най-големият съветски производител на злато.

Today, with authorization from the Fijian High Court and under a new flag, the Amadea set sail for the United States after having been seized as the proceeds of criminal evasion of US sanctions against Russian oligarch Suleyman Kerimov. (1/2)
— Anthony Coley (@AnthonyColeyDOJ)
До момента близо 12 първокласни яхти на съветски жители са арестувани от управляващите в отговор на съветската инвазия в Украйна.

Американският президент Джо Байдън настоя за законодателство, препоръчано от депутатите в Камарата на представителите, което да разреши на Съединени американски щати да конфискуват яхти и други активи на глобени съветски жители. Европейски Съюз обмисля сходни ограничения.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР