Американските визи за българи няма да отпаднат скоро. За началото

...
Американските визи за българи няма да отпаднат скоро. За началото
Коментари Харесай

Няма напредък за US визите, но пък Борисов ще посети САЩ

Американските визи за българи няма да отпаднат скоро. За началото на идната година се приготвя посещаване на премиера Бойко Борисов в Съединени американски щати. Това се разбра след първата среща сред вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева и държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо във Вашингтон.

Захариева и Помпейо разискаха позитивното развиване в връзките сред двете страни и препотвърдиха техния стратегическия темперамент, заяви министерството на външните работи.

" Срещата беше отлична опция да препотвърдим стратегическото си партньорство и отличните контакти сред двете страни ", разяснява министър Захариева пред публицисти след края на срещата.

Българският вицепремиер и държавният секретар на Съединени американски щати разговаряха във Вашингтон, където министър Захариева е на посещаване по покана на Майк Помпео.

Сред главните тематики на диалога бе въпросът за включване на България в Програмата на Съединени американски щати за безвизови пътувания. " Съединени американски щати ще продължат да подкрепят страната ни в процеса на понижаване на броя на отказаните американски визи за български жители , който е един от критериите за включване в Програмата ", съобщи министър Захариева. " Разбира се, ние също поставяме старания, като в тясно съдействие с посолството на Съединени американски щати в София осведомяваме българските жители за изискванията, на които би трябвало да дават отговор, с цел да получат виза ", добави тя.

Българският вицепремиер сложи и въпроса за подписване на конвенция за обществена отбрана . " Съединени американски щати имат обществена конвенция с редица европейски страни, само че не и с България ", напомни тя. " Подобна конвенция ще помогне доста на живеещите в Съединени американски щати 400 000 българи. Работим поредно по въпроса и сме облекчили много процедурите, само че в този момент потвърдихме желанието на България да бъде включена в листата със страни, с които да се договаря предпочитано по сключването на конвенция ", уточни министърът.

Захариева показа получената от държавния секретар Помпео висока оценка за първото българско председателство на Съвета на Европейски Съюз . " Получих благодарности и поздравления за поддръжката на България към нашите съседи и другари от Западните Балкани. Изразих убеждението ни, че мястото на тези страни от района, които го желаят, е в НАТО и Европейски Съюз. Имаме сходни визии със Съединени американски щати по този въпрос ", сподели министър Захариева пред публицистите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР