Американските технологични компании разрастват своето влияние на европейски пазар все

...
Американските технологични компании разрастват своето влияние на европейски пазар все
Коментари Харесай

Европейски компании отново се жалват от Microsoft пред ЕС

Американските софтуерни компании разрастват своето въздействие на европейски пазар от ден на ден и повече и Брюксел се пробва да обуздае този напредък по разнообразни способи. Но някои от обвиняванията към тези компании будят най-меко казано удивление (Google е просто най-хубавата търсачка, без значение дали на някой му харесва или не), а откровени парадокси, като плана за така наречен „закон за линковете“ е проява на надълбоко недоумение на метода, по който действа Мрежата. И за неволя, това недоумение идва от хора, които се допуска, че би трябвало да са проводници на промени за положително. През предходната седмица пристигна новината за от въздействието на огромна американска компания и Евросъюза ще би трябвало да взема решение какво да отсъди.

SiliconAngle предава, че коалиция от европейски компании, предвождани от Nextcloud GmbH са завели публично недоволство в Европейската комисия поради метода, по който Microsoft интегрира дружно своите услуги, като да вземем за пример OneDrive. „Коалицията за равнопоставена игра“ твърди, че Microsoft организира антиконкурентна политика при метода на компанията по пакетиране на техните услуги в Windows.

„Microsoft интегрира 365 все по-дълбоко в портфолиото им от услуги и софтуерни предложения“, гласи документа, подаден от Коалицията. По техните думи, съревнованието с предоставяните от Microsoft SaaS (software-as-a-service) е съвсем невероятно. Фокусът на недоволството им особено е интеграцията като приложения по дифолт на OneDrive и Teams в Windows 11. Коалицията се базира на разногласията от 90-те години на предишния век и агресивното налагане на Internet Explorer в Windows, като браузър по дифолт. Оплакванията на Коалицията не засягат само Microsoft, нo включват също по този начин Amazon и Гугъл.

„В един по-общ подтекст, може да видите, че през последните години, Microsoft, Гугъл и Amazon са повишили своя пазарен дял до 66% за целия европейски пазар, като локалните снабдители заемат от 26% до 16%. Поведение като това се явява центъра на този напредък на софтуерните колоси и той би трябвало да бъде спрян“, гласи част от документа. Коалицията, която включва, с изключение на Nextcloud, още 27 компании, измежду които LibreOffice, The Document Foundation, Free Software Foundation Europe и други и упорства Брюксел да забрани на Microsoft да пакетира, авансово конфигурира и принуждава използването на техните лични услуги, което ще обезпечи почтена конкуренция и второ – да бъде обезпечена поддръжката на отворените стандарти и интероперативността, което на собствен ред ще подкрепи миграцията към външни услуги.

„Този вид държание носи негативи за потребителя, за пазара и несъмнено за локалния бизнес в Европейски Съюз. Заедно с другите членове на Коалицията, ние молим управляващите в Европа, които се борят с антиконкурентните практики да наложат обективна среда, предоставяйки на потребителите свободен избор, с цел да има конкуренцията обективен шанс“, споделя в особено изказване основният изпълнителен шеф на Nextcloud Франк Карличек. Компанията е завела сходна жа;ба в немски съд, като се чака сходно искане да се внесе и във френска правосъдна институция. От Microsoft са отказали коментар по тематиката.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР