Американските технологични компании продължават да възобновяват бизнеса си с Huawei,

...
Американските технологични компании продължават да възобновяват бизнеса си с Huawei,
Коментари Харесай

Новите модели на Huawei вече не съдържат американски компоненти

Американските софтуерни компании не престават да възобновяват бизнеса си с Huawei, откакто Mиниcтepcтвoтo нa тъpгoвиятa на Съединени американски щати стартира да paзглeждa иcĸaниятa зa лицeнз на компании за търговия с китайския колос. Това обаче може да се окаже прекомерно късно, тъй като Huawei към този момент построява смарт телефоните си без американски чипове, написа Wall Street Journal.

Представеният през септември финален смарт телефон на Huawei Mate 30, който е с закривен екран и широкоъгълни камери, се конкурира с iPhone 11 на Apple. И той не съдържа нито една част, идваща от Съединени американски щати, демонстрира разбор на UBS и Fomalhaut Techno Solutions - японска софтуерна лаборатория, която изследва устройството.

През май администрацията на Тръмп забрани американските доставки до Huawei, защото комерсиалното напрежение с Пекин ескалира. Този ход ограничи компании като Qualcomm и Intel да изнасят чипове за компанията.

В края на месец ноември стана ясно, че отделът за лицензите за експорт е почнал да преглежда подадените от американските производители молби за обновяване на доставките. Отделът е получил към 300 заявки, като по последна информация са прегледани към половината такива.

Междувременно Huawei реализира забележителен прогрес в откъсването си от зависимостта от американските компании. Компанията дълго разчиташе на снабдители като Qorvo, производител на чипове в Северна Каролина, които се употребяват за свързване на смарт телефоните с телефонните кули. Други такива производители бяха: Skyworks Solutions - основана в Уобърн, Масачузетс компания, която прави сходни чипове; основаната в Сан Хосе Broadcom, която създава Bluetooth и Wi-Fi чипове; основаната в Остин, Тексас Cirrus Logic, която създава аудио чипове.

Всичко това и неразбираемото бъдеще на комерсиалните връзки със Съединени американски щати понижиха доста доверието на Huawei и разумно докара до елиминирането на американските чипове от производството на новите модели смарт телефони. Според разбора на Fomalhaut включително влизат и моделите Y9 Prime и Mate, пуснати след месец май. Подобни изводи вършат и две други компании, които разглобяват и изследват съставените елементи на устройствата - iFixit и Tech Insights.

В по-старите модели на Mate 30 аудио чиповете бяха от Cirrus Logic, а в по-новите модели Mate 30 чиповете идват от холандския производител NXP Semiconductors. Усилвателите на мощ, предоставени от Qorvo или Skyworks, бяха сменени с чипове от HiSilicon - компанията за планиране на чипове на Huawei.

" Когато Huawei излезе с толкоз висок клас телефони без американско наличие, компанията в действителност насочи доста огромно обръщение ", сподели Кристофър Роланд, анализатор на полупроводници в Susquehanna International Group. По думите му на последните срещи ръководителите на Huawei са показали, че отдалечаването от американските чипове става факт. Той обаче остава изумен какъв брой бързо това се е случило. Междувременно китайската компания изяснява, че избира чиповете от Съединени американски щати, само че няма друга алтернатива с изключение на да откри опция.

Съединени американски щати от дълго време смятат телекомуникационното съоръжение на Huawei за опасност за националната сигурност - оборудването можело да се употребява за шпионаж. Смартфоните, които са извънредно известни в Европа и Китай, на процедура не са налични в Съединени американски щати. В същото време компанията има огромна роля в комерсиалната война сред двете най-големи стопански системи, откакто Пекин изиска облекчения като изискване за комерсиална договорка.

Ръководителите на Huawei настояват, че са очаквали хода на Съединени американски щати след години напън, заради което почнали да складират аварийни елементи. В други случаи производителят почнал работа върху лични съставни елементи. По данни на компанията в границите на предходната година Huawei е закупила технология от Съединени американски щати на стойност 11 милиарда $.

Стремежът на Huawei да се отърси от зависимостта си от американските елементи надвишава смарт телефоните, споделя ръководителят на киберсигурността в Huawei Джон Съфолк. Той изясни, че компанията към този момент е в положение да създава 5G базови станции, които са основна част от инфраструктурата, нужна за високоскоростната мрежа, без американски съставни елементи.

" Всяка наша 5G технология към този момент е без американски елементи. Искахме да продължим да използваме американски съставни елементи. Това е добре за американската промишленост. Това е добре и за Huawei. Съединени американски щати обаче прекратиха това ", сподели Съфолк.

Huawei стартира да тества базовите станции през лятото. Въпреки че индустриалния потенциал на компанията в този момент е стеснен до 5 000 станции на месец, представител на компанията съобщи, че цифрата би трябвало да се усили до към 125 000 на месец в границите на идната следващата година.

" Независимостта ни от американските доставки демонстрира, че тактиката на Съединени американски щати да изолира Huawei не дава резултат ", пояснява президентът на консултантската компания International Business Strategies Хендел Джоунс.

Въпреки този прогрес, Huawei към момента има една огромна накърнимост по веригата за доставки. Не би трябвало да се не помни, че неговите смарт телефони работят на операционната система Гугъл Android и употребяват голям брой приложения, основани от Гугъл. Въпреки че Android е с отворен код и може да се употребява свободно, това не се отнася за приложенията като YouTube, Гугъл Maps и магазина за приложения на Гугъл Play. При стартирането си през септември моделът Mate 30 беше първият главен телефон на Huawei, който започва без приложения на Гугъл.

Ако не получи позволение от управляващите в Съединени американски щати, китайският колос може да пострада съществено. Най-силно ще бъдат повлияни задграничните пазари. Huawei се пробва да избяга от Android и показа независимо създадена операционна система, наречена HarmonyOS. Първоначално операционната система обаче не е била предопределена за смарт телефони и ръководителите на Huawei предпочели към този момент да се придържат към Android, допълниха от компанията. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР