Американските технологични компании като Фейсбук, Гугъл, Амазон, Спотифай и др.

...
Американските технологични компании като Фейсбук, Гугъл, Амазон, Спотифай и др.
Коментари Харесай

Цифров евроданък удря американските техкомпании

Американските софтуерни компании като " Facebook ", " Google ", " Амазон ", Спотифай " и други евентуално ще се наложи да заплащат милиарди долари за нови налози в границите на Европа, откакто Европейският парламент одобри в четвъртък Общата консолидирана основа за облагане с корпоративен налог (ОКООКД), която е част от необятно обхватно предложение за основаването на обединен, явен и обективен корпоративен данъчен режим в Европейски Съюз.

Т. нар. " дигитален " налог ще се дефинира съгласно цифровото наличие на дадена компания в Евросъюза и съгласно " Файненшъл Таймс " размерът му евентуално ще е 3 %. Той ще се постанова върху всички доходи на софтуерни компании с над 100 хиляди консуматори в Европа, покривайки всичко - от рекламните доходи на " Google " и " Facebook ", до абонаментните такси за компании като " Епъл " и " Спотифай ".

Според Франс прес, данъкът, който може да бъде разгласен още идната седмица на европейската среща на върха в Брюксел, се чака да увеличи приходите с към 5 милиарда евро годишно. Агенцията добавя, че " цифровият налог " евентуално ще бъде изправен пред твърда съпротива от страна на американските софтуерни мегакомпании, само че би трябвало да се има поради, че редица страни - членки на Европейски Съюз, като да вземем за пример Англия и Германия, се оплакват, че софтуерните компании не заплащат обективен дял в европейските налози.

Най-общо новата данъчна политика планува компаниите да заплащат налози там, където осъществят облага. " Целта е да се запълнят празнините, които са разрешавали на някои цифрови и световни компании фрапантно да понижат данъчните си отговорности или да избегнат заплащането на налози в страните, в които генерират облагите си ", показва в известие Европарламентът.

Европейската комисия ще би трябвало да дефинира индикаторите за пресмятане на цифровото наличие на дадена корпорация. Такива са броят гости или размерът на основаното цифрово наличие.

" Личните данни са извънредно скъп запас, употребен от компании като " Facebook ", " Амазон " и " Google ", за осъществяване на доходи, само че сега не се включва в изчисляването на данъчните им отговорности, допълват от Екологичен потенциал.

При изчисляването на данъчните отговорности на фирмите ще се сумират облагите и загубите на съставните им сдружения във всички страни – членки на Европейски Съюз. Впоследствие произлизащите налози ще бъдат разпределяни сред страните членки според от това къде са генерирани облагите. Целта е да бъде прекъсната съществуващата процедура на компании, които местят данъчната си основа в юрисдикции с ниско данъчно облагане, стимулират се измененията.

След като предложенията влязат в действие, обединен набор от данъчни правила ще важи във всички страни членки. Вече няма да е належащо компаниите да са осведомени с 28 обособени национални законодателства и те ще се регистрират единствено пред единна данъчна администрация.

" Това е чудесна опция да създадем великански скок в областта на корпоративното данъчно облагане. Това законодателство освен ще сътвори модел, който е по-подходящ за днешната стопанска система посредством облагането на цифровата стопанска система, само че също по този начин ще прекъсне неограничената конкуренция сред другите корпоративни данъчни системи в единния пазар, като се концентрира върху мястото на генериране на облагите “, съобщи докладчикът по едната мярка Ален Ламасур (ЕНП, Франция).

" Националните и европейските водачи схващат, че актуалната корпоративна данъчна система е остаряла и е в ущърб на жителите и дребните компании. Необходимо е интернационално деяние, с цел да се смени посоката. Европейски Съюз е нашата най-хубава опция да създадем данъчната си система по-справедлива и по-модерна “, добавя Паул Танг (С&Д, Холандия).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР