Американските търговски кораби, включително петролните танкери, плаващи през основните близкоизточни

...
Американските търговски кораби, включително петролните танкери, плаващи през основните близкоизточни
Коментари Харесай

САЩ предупредиха търговските кораби за възможни ирански нападения в Близкия изток

Американските търговски кораби, в това число петролните танкери, плаващи през главните близкоизточни морски коридори, може да бъдат взети на мушка от Иран като една от заканите за ползите на Съединени американски щати, идващи от тази страна. Това декларира в своя рекомендация Американската морска администрация (МАРАД), представена от Ройтерс.

В оповестената с вчерашна дата рекомендация на МАРАД се споделя, че от началото на месеца се е нараснала вероятността Иран директно или индиректно да предприеме дейности против ползите на Съединени американски щати и сътрудниците им.

МАРАД означи, че е застрашена и петролната инфраструктура, откакто Техеран заплаши да затвори жизненоважния Ормузки пролив, през който минава към една трета от международния експорт на недопечен нефт по море.

"Иран може да реагира директно или по опосредствен метод, като вземе на прицел търговски плавателни съдове, в това число петролни танкери, или американски военни плавателни съдове в Червено море, протока Баб ел Мандеб или Персийския залив ", уточни морската администрация на Съединени американски щати. Според МАРАД "сведенията демонстрират засилена иранска подготвеност да се правят нападателни интервенции против американските сили и ползи ".

Милиони барели нефт пътуват всекидневно от добиващите ги страни в Близкия изток до международните пазари през разнообразни морски протоци.

Напрежението сред Техеран и Вашингтон се повиши, откогато президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп преди година изтегли страната си от интернационалното нуклеарно съглашение с Иран от 2015 година и стартира да ускорява глобите, с цел да задуши иранската стопанска система.

Тази седмица въоръжените сили на Съединени американски щати обявиха, че неизяснен брой бомбардировачи Б-52 ще бъдат изпратени като част от спомагателни сили, дислоцирани в Близкия изток за противопоставяне на това, което държавното управление на Тръмп назовава "ясни признаци ", че Иран заплашва американските сили в района. Ислямската република окачестви изказванията на Съединени американски щати за опасност като "фалшиви разследващи сведения ".

Вчера командващият основания в Бахрейн Пети флот на американските военноморски сили вицеадмирал Джим Малой съобщи пред Ройтерс, че неговите сили се намират във висока степен на подготвеност, въпреки че по думите му Съединени американски щати не се стремят към война с Иран, нито се готвят за такава.

В известието си МАРАД добави, че на плаващите под американски байрак кораби се предлага да се свържат с Пети флот, който има за задача да охранява комерсиалното мореплаване в района, най-малко два дни преди да минават през Ормузкия пролив.

Този месец Вашингтон стегна още повече глобите против Техеран, като отстрани изключенията за някои страни да могат да купуват ирански нефт, за да сведе иранския експорт на недопечен нефт до нула.

Иран отговори с съкращаване на някои ограничавания върху нуклеарната си стратегия, отнасящи се до материалните ресурси, въпреки че остава примирителен що се отнася до ограничението на своите действия за обогатяване на уран, отбелязва Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР