Американските системи за залпов огън M142 HIMARS и M270 MLRS

...
Американските системи за залпов огън M142 HIMARS и M270 MLRS
Коментари Харесай

Киев на една ракета от Кримския мост, американските HIMARS са в Украйна, смята Би Би Си |

Американските системи за залпов огън M142 HIMARS и M270 MLRS с обхват на дейности до 300 километра и опция да поразяват цели даже в Крим към този момент са в Украйна, коментира в четвъртък Би Би Си с разбор за вероятното потребление на сходно въоръжение в руско-украинската война.

В украинските медии и измежду военните наблюдаващи, които наблюдават военните дейности в Украйна от дълго време се разясняваше преимуществото, което „ по-дългата ръка “ би могла да донесе на украинските въоръжение сили с коментар, че с сходно въоръжение на прицел би могъл да бъде взет и стратегическият Кримски мост.

„ Руснаците имат естествена Противовъздушна отбрана. Но казусът е в това, че територията им е доста огромна и не могат да я покрият компактно с наличните си Противовъздушна отбрана системи. Съответно, тук постоянно ще има дупки. И ние в тези дупки можем да се вмъкваме с разнообразни системи и начини. “ – разяснява украинският боен аналитик Тарас Чмут, доброволец и шеф на фонда „ Върни се жив “.

Кажуть, десь на Харківщині хочуть побажати гарного ранку північним сусідам та їх не денацифікованим містам????
— Т (@TarasChmut)
Още в края на април Чмут загатна, че е допустимо американските ракетни системи към този момент да са в Украйна. „ Казват, през днешния ден в Харковския край желали да пожелаят положително утро на своите северни съседи и техните не денафицирани градове. “ - написа Тарас Чмут в туит, в който е поставена и архивна фотография на HIMARS, изстрелващ ракетата ATACMS. Според създателите на украинския уебсайт Defense Express „ Кримският мост е постижима цел за балистичната ракета ATACMS и е безусловно легален от военна позиция “.

Туитът на Чмут провокира вълна от догатки и спекулации, че ракетите към този момент са в Украйна. Официално официално съобщение, което да удостовери прехвърлянето на M142 HIMARS и M270 MLRS в зоната на военните дейности не последва.

На 22 април обаче заместник-държавният секретар на Съединени американски щати по политическите въпроси Виктория Нюланд съобщи пред European Truth: „ ние към този момент доставяме системи за залпов огън (на Украйна, б. р.) “. Тя не посочи типа на ракетните системи. Вече по-късно на уеб страницата на Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Украйна се появи новината, че „ новите модели за залпов огън на украинската войска дейно унищожават съперника “. При това известието също беше илюстрирано с архивна фотография на М270 MLRS, подчертава върху този подробност Би Би Си. 

M142 HIMARS и M270 MLRS са универсални американски пускови установки, аналози на „ Град “ и „ Смерч “. Ако задачата е да се удари точково и на по-голямо разстояние, то тези пускови установки към този момент играят ролята на Оперативно-тактическщи ракетен комплекс и са по-нови и по-мощни аналози на „ Точка-У “.

„ И двете системи могат да изстрелват неуправляеми ракети до 45 км, високоточни ракети М30 и М31 до 70 км и най-важното – балистични тактически ракети до 300 км “, се изяснява в съответното украинско издание на Defense Express, представено от Би Би Си. Разликата сред M142 HIMARS и M270 MLRS е, че употребяват разнообразни шасита. M270 MLRS е върху верижна база на бронираната машина на пехотата M2 Bradley, до момента в който M142 HIMARS употребява тактически камион M1140 FMTV с 6 колела.

През юни м. година в България за първи път на полигона Ново село се организираха стрелби с американската система за залпов огън HIMARS. С сходни системи разполага румънската войска, а Полша се чака да ги вкара на въоръжение в близко време. Системата към този момент е тествана в действителни бойни дейности в Афганистан, Ирак и Сирия.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР