Американските шистови производители на суров петрол ще трябва да отпишат

...
Американските шистови производители на суров петрол ще трябва да отпишат
Коментари Харесай

Преоценки за 300 млрд. долара грозят американския шистов сектор

Американските шистови производители на недопечен нефт ще би трябвало да отпишат минимум 300 милиарда щ. $ от активите си през второто тримесечие когато стартират да осчетоводяват в балансите си колапса на петролните котировки, сочи ново изследване на бранша. Огромният дял на непокритите с действителни средства закрепени активи на фирмите - съвсем половината от чистата стойност на фирмената недвижима благосъстоятелност, фабрики и уреди - ще увеличи задлъжнялостта на сектора от 40% на 54%, установи разбор на счетоводната компания "Делойт ", представен от "Файненшъл таймс ". А това ще принуди доста играчи да разгласят неплатежоспособност и да преструктурират активността си. Заместник ръководителят на "Делойт " - Дуейн Диксън - чака най-мащабната в историята консолидация в бранша през идващите шест до 12 месеца.

Отписванията, основаващи се на цена на черното злато от 35 щ. $ за барел, ще са следващият удар върху сектора, изумен от най-драстичния от десетилетия срив на петролните котировки и от настъплението на болестта от ковид. Щатският рандеман на недопечен нефт претърпя сериозна редукция поради бездействащите петролни кладенци и съкратените служащи от бранша. Консултантската компания Rystad Energy пресмята на 38 милиарда $ преоценките на шистовите производители през първото тримесечие. А правната адвокатска фирма Haynes and Boone оповестява, че от началото на годината до края на май 18 компании за сондажи и произвеждане на шистово гориво са оповестили банкрут. През юни в листата от банкрути влезе и записаният в Денвър Extraction Oil & Gas. А един от пионерите в шистовия рандеман - Chesapeake Energy - евентуално доста скоро ще го последва.

При цена на черното злато от 35 щ. $ за барел съвсем една трета от производителите на нефт от шисти са неплатежоспособни, тъй като не могат да посрещнат по-дългосрочните си отговорности с постъпленията от оперативна активност, твърди "Делойт ". Американският недопечен нефт вид WTI се търгуваше наоколо до 40 щ. $ за барел на 19 юни, само че междинната му цена за настоящото тримесечие е под 27 $ за барел. През април котировките на два пъти падаха за малко под нулата, предизвиквайки сериозен потрес в бранша. И, с цел да излязат на облага, шистовите играчи ще се нуждаят от към 45 $ за барел.

Един от евентуалните сюжети е консолидацията. "Делойт " показва, че единствено 27% от шистовите компании могат да предложат задоволителна действителна стойност на купувачите. И че само огромните самостоятелни суперсили като "Шеврон " и "Ексън мобайл " към момента имат задоволително финансова мощност за поглъщания.

Огромната неустановеност и накърнимост на бранша произтичат от високата скорост, с която пада шистовия рандеман. Това значи, че би трябвало да се сондират непрестанно нови кладенци, които да заменят излезлите от строя. Което е много проблематично, тъй като процъфтяващото произвеждане през последните години се дължеше на желанието на Уолстрийт да доставя сектора със пресен капитал. И взривът на фракинга значително е финансиран с задължения. В момента обаче вложителите не са благосклонни към този бизнес. И Уолстрийт надали ще е податлив да финансира ново възобновяване или възможна консолидация.

Или, както обобщава шефът на офиса на "Делойт " в Хюстън - Скот Сандерсън - даже преди краха "имаше чувство, че финансовите пазари ще пресъхнат ", а "сега прозорецът е компактно затворен ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР