Американските сенатори не успяха да преодолеят ветото, което американският лидер

...
Американските сенатори не успяха да преодолеят ветото, което американският лидер
Коментари Харесай

Сенатът на САЩ не преодоля ветото на Тръмп за Саудитска Арабия

Американските сенатори не съумяха да преодолеят ветото, което американският водач Доналд Тръмп сложи на три резолюции, утвърдени от Конгреса по-рано, за продажбата на американско оръжие на арабски страни без утвърждението от законодателите, заяви АП.

Демократите, които се опълчват на решението на президента и имат малцинство в горната камара на Конгреса, не можаха да получат нужните две трети - или 67 - гласа.

Според Тръмп тези резолюции " ще отслабят световната конкурентоспособност на Америка и ще навредят на значимите връзки " на Съединените щати със своите съдружници и сътрудници.

Според американското законодателство Министерството на защитата би трябвало да уведоми депутатите за проектите за продажба на оръжие или военно съоръжение на други страни. На 24 май държавният секретар Майкъл Помпео разгласи решение за потребление на изключително законодателство и без утвърждение от Конгреса да приключи процеса на подписване на 22 съглашения за продажба на оръжие на Йордания, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия на обща стойност 8,1 милиарда $. Сделката беше оправдана с аргумента за " въздържане на иранската експанзия ".

В отговор демократите Робърт Менендес, Крис Мърфи, Патрик Лихи и Джак Рийд, както и републиканците Линдзи Греъм, Ранд Пол и Тод Йънг приготвиха 22 резолюции против проектите за продажба на оръжие. На 20 юни тези резолюции бяха утвърдени от Сената с минималния брой гласове за тази процедура. Камарата на представителите до момента одобри три от тях. Именно те попаднаха под президентското несъгласие. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР