Американските санкции за Иран няма да останат без ефект. ЕК

...
Американските санкции за Иран няма да останат без ефект. ЕК
Коментари Харесай

Юнкер: Няма да преговаряме със САЩ с дамоклев меч, който виси над главите ни

Американските наказания за Иран няма да останат без резултат. Европейска комисия ще продължи своето съдействие с Иран. И комисарят по енергетиката ще бъде в Иран с цел да наблюдава нашите връзки и продан с иранските управляващи, съобщи ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер в София след лидерската среща Европейски Съюз - Западни Балкани.

ВИЖТЕ: ЛИДЕРИТЕ НА Европейски Съюз ДОЙДОХА ПЕШ В НДК - СНИМКИ

Позволяваме на Европейска инвестиционна банка да посредничи за вложенията на европейските предприятия в Иран, сподели още Юнкер.

Във връзка с търговията и връзките сред Европейска комисия и Съединени американски щати, той сподели: „ Ние желаеме безкрайно изключение от предлаганите тарифни ограничения. Ако Европа получи безкрайно изключение от предлаганите ограничения за облагане с мита, подготвени сме да стартираме договаряния с трансатлантическите ни сътрудници. Искаме да задълбочим енергийното съдействие, желаеме непринудено съдействие сред регулаторите от двете страни.

Готови сме дружно със Съединени американски щати, в случай че те пожелаят, да обсъждаме промяна на международната комерсиална организация. И при изискване, че тези изключения са непрекъснати сме подготвени да обсъдим това по какъв метод да подобрим достъпа до пазарите за индустриалните артикули, изключително колите и либерализацията на държавните поръчки.

Няма да преговаряме с дамоклев меч, който виси над главите ни ".

Туск в София: С другари като Тръмп не ни трябват врагове

Лидерите на Европейски Съюз на срещата си в София се сплотиха в решимостта си да бъде непокътнато нуклеарното съглашение с Иран

макар решението на Съединени американски щати да се изтеглят от него, съобщи ДПА. Въпросът е бил разискван на снощната им работна вечеря в българската столица, където се организира срещата на върха на Евросъюза.

"Общото решение, взето на срещата е Европейски Съюз да остане в нуклеарната договорка с Иран. Европейски Съюз ще поддържа договорката, до момента в който Иран извършва изискванията по нея. Европейска комисия дава зелена светлина да сме подготвени за дейности в случай че нашите ползи биват наранени ", сподели ръководителят на Съвета на Европейски Съюз Доналд Туск.

Непредсказуемостта е същинският геополтическия проблем за Европейски Съюз, който става въпрос за най-хубавия ти другар оттатък океана, сподели той в отговор на журналистически въпрос. Това е последното, от което имаш потребност, когато си в фамилията и когато си с другари, добави Туск.

Нямаме високи упования от Иран, само че имаме най-високи упования от Вашингтон, уточни той. Съединени американски щати продължат да бъдат нашия най-хубав сътрудник. Нашето мнение е да продължим тясното съдействие с актуалната администрация на Съединени американски щати, само че за тази цел се нуждаем от по-малко прищявки и от по-предсказуем развой, сподели Доналд Туск. Надяваме се, че нашето единение във всеки аспект - стопански, политически и боен, е главният ни инструмент, добави той.

"Всички в Европейски Съюз споделят визията, че това съглашение (с Иран) не е съвършено, само че считаме, че би трябвало да го запазим и да продължим да преговаряме с Иран по този и по други въпроси, като програмата му за балистични ракети ", сподели немската канцлерка Ангела Меркел.

Меркел: Ще създадем всичко, с цел да остане Иран в основната договорка

Френският президент Еманюел Макрон акцентира: "Ние ще работим за опазване на съглашението (с Иран) от 2015 година, каквото и да решат американците ". Той също означи, че се работи за по-широко съглашение, което да добави това от 2015 година, като включи ограничаване за иранската нуклеарна стратегия и след 2025 година, когато първичното изтече.

С водачите на Германия и Франция по този въпрос се е съгласила и английската премиерка Тереза Мей, заяви нейната говорителка, представена от Ройтерс. "Тримата водачи се ангажираха да работят с останалите страни по съглашението за тази цел. Те подчертаха, че Иран би трябвало да продължи да съблюдава своите отговорности по него ", сподели тя.

Австрийският канцлер Себастиан Курц, който е идващият ръководител на Европейски Съюз за 6 месеца от 1 юли, сподели, че "е значимо страните от Европейски Съюз да работят координирано, и това се видя по време на работната вечеря ". "Тук всички вървим дружно в една посока ", означи той. Според него съглашението с Иран е положително за сигурността на Европа, тъй като подсигурява, че Иран няма да се снабди с нуклеарни оръжия.

"Остават ни няколко седмици да го спасим. Никой към този момент не може да каже дали ще успеем, само че ще поставим всички старания за задачата ", посочи Курц.

Лидерите на Европейски Съюз също по този начин приканиха от София американския президент Доналд Тръмп да престане да ги заплашва с мита върху стоманата и алуминия,

като показаха, че са подготвени за договаряния по въпросите на търговията, само че не под "дулото на револвера ", т.е. под напън, съобщи Асошиейтед прес.

Тръмп изправи Съединени американски щати пред комерсиална война със света

Европейски Съюз приготвя ответен удар против Съединени американски щати

"Става въпрос за икономическия суверенитет на Европа, и ние настояваме да бъдем изключени от въвеждането на новите мита без предварителни условия и ограничавания във времето ", сподели френският президент Еманюел Макрон.

Европейски Съюз е уверен, че този ход на Съединени американски щати нарушава интернационалните търговски правила и са подготвили собствен лист за "балансиращи " контрамита на стойност 2,8 милиарда евро върху американски артикули, в случай че страните от съюза не бъдат непрекъснато изключени от листата за наказателните американски мита, отбелязва АП.

Не мисля, че би трябвало да обсъждаме едно или друго основание, когато то опонира на законите на интернационалната търговия, означи Макрон. Можем да стигнем до по-добри решения в една спокойна конюнктура, добави той.

С него се съгласи и немската канцлерка Ангела Меркел. "Имаме обща позиция: желаеме изключване от митата без ограничавания, само че сме подготвени по-нататък и за договаряния по отношение на реципрочното понижаване на пречките пред търговията ", сподели тя пред публицисти в София.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР