Американските санкции изтриха постиженията на иранския президент Рохани, включително поставянето

...
Американските санкции изтриха постиженията на иранския президент Рохани, включително поставянето
Коментари Харесай

Иранската икономика понася тежък удар от американските санкции

Американските наказания изтриха достиженията на иранския президент Рохани, в това число слагането на инфлацията под надзор

Санкциите на американския президент Доналд Тръмп против Иран са провокирали колапс на стопанската система, тласкайки страната към криза. Международният валутен фонд (МВФ) предвижда понижение на брутния вътрешен артикул с 6%, което ще се дължи главно на опитите на Тръмп да затегне натиска над Техеран.

В сряда Иран разгласи, че стопира да извършва две отговорности по силата на нуклеарното съглашение от 2015 година в отговор на върнатите от Вашингтон наказания. Това се случва година откакто Съединени американски щати излязоха от сделката. Техеран предизвести, че ще възобнови производството на високообогатен уран до 60 дни, в случай че другите страни по съглашението не го защитят от американските наказания. Малко по-късно Тръмп наложи нови наказания на Иран, откакто при започване на май стегна тези върху търговията с нефт. Мерките в този момент засягат производството на желязо, стомана, алуминий и мед, които са измежду главните източници на доходи за страната. Американският президент заплаши Техеран с още наказания, само че остави и опция за бъдещи договаряния, несъмнено по изискванията на Съединени американски щати.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Напрежение сред хардлайнери и реформатори

Икономическото закъснение в Иран води до неодобрение измежду популацията и ускорява политическото напрежение сред реформаторите зад президента Хасан Рохани и хардлайнерите, които са срещу разговора със Съединени американски щати, написа Financial Times. Американските ограничения ще доведат до още по-тежки последствия, защото Тръмп съобщи, че ще стартира да постанова наказания върху някои от най-големите купувачи на нефт от Техеран, които до момента се радваха на изключение от рестрикциите.

Вашингтон върна рестриктивните мерки върху иранската петролна промишленост и върху банките предходната година след американското овакантяване на нуклеарното съглашение. В резултат МВФ предвижда, че годишната инфлация в Иран може да доближи 37% тази година и да се повиши още, в случай че петролният експорт продължава да спада.

При предходната прогноза на фонда през октомври упованията бяха за стесняване на иранската стопанска система с 3.6% за 2019 година Спадът от 6% на Брутният вътрешен продукт би бил най-лошото показване на стопанската система от 2012 година насам. Управлението на Рохани, който зае поста през 2013 година, е под вътрешен напън, защото американските наказания изтриха неговите достижения, в това число слагането на инфлацията под надзор и преустановяване на последната провокирана от глобите криза. От една страна, хардлайнерите упрекват Рохани, че не е съумял да омекоти резултата на наказателните ограничения, въпреки това, иранците се оплакват от покачващите се цени и от увеличението на безработицата.

Износ до нула?

Американските наказания доведоха до внезапен спад на иранския петролен експорт от пика от 2.8 млн. барела дневно през предишния май до 1.3 млн. барела. Очакванията са за още по-голямо намаляване след решението на Вашингтон за преустановяване на изключенията от глобите.

Тръмп декларира, че желае да сведе иранския петролен експорт до нула. МФВ показва, че не е ясно до каква степен ще стигне спадът: " Все още ни би трябвало изясненост какво значи до нула. Иран към момента може да изнася за покриване на филантропичните си потребности и занапред ще забележим по какъв начин другите страни съблюдават премахването на изключенията от глобите ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР