Американските правоохранителни органи разследват най-голямата банка в Дания по обвинения

...
Американските правоохранителни органи разследват най-голямата банка в Дания по обвинения
Коментари Харесай

САЩ разследват Danske Bank относно твърденията за пране на пари, свързани с Русия



Американските правоохранителни органи проверяват най-голямата банка в Дания по обвинявания в пране на големи потоци от пари, идващи от Русия и от някогашни руски страни, оповестява " Уолстрий джърнъл ", цитирайки документи и източник, осведомен със случая.

Министерството на правораздаването, Министерството на финансите и Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища (SEC) проверяват Danske Bank, откакто преди повече от две години е била подадена тъжба до SEC по отношение на конфиденциална информация. Проучването продължава и е обвързвано с финансови транзакции за интервала сред 2007-а и 2105-а на дребния клон на датската банка в Естония.

По-рано този месец " Уолстрийт джърнъл " заяви, че самата Danske Bank организира лично следствие, изследвайки преводи за към 150 милиарда $, които са били минали през сметки на естонския клон на датската кредитна институция, като тези сметки не са били притежавани от естонски лица, а най-вече от руснаци.

Лицата, подали сигналите за нередности, са открили, че Deutsche Bank и Citigroup Inc. - и двете банки, намиращи се под контрола на регулаторните органи на Съединени американски щати, са взели участие в тези транзакции към и от естонския клон на огромната датска банка. Deutsche Bank е работила като кореспондентска банка на Danske Bank, обслужвайки доларовите банкови преводи на естонския ѝ клон. Офисът на Citigroup в Москва пък се присъединил в някои от прехвърлянията посредством естонския клон на Dansk Bank, оповестява пред изданието източникът, осведомен с течащото следствие.

Говорител на Danske Bank уточни, че банката постоянно беседва с регулаторните органи. " Ние обаче, като общо предписание, отхвърляме да разясняваме ", уточни представителят пред " Уолстрий джърнъл ".

Два месеца по-рано шефът на вътрешен надзор на Danske Bank подава оставка на фона на този голям скандал за пране на пари.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР