Американските пазари завършиха борсовата сесия във вторник преобладаващо на червена

Американските пазари завършиха борсовата сесия във вторник преобладаващо на червена ...

Търговското напрежение отново натежа върху Wall Street.


Американските пазари завършиха борсовата сесия във вторник преобладаващо на червена територия, успявайки да заличат стабилните ръстове на енергийния сектор.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average отписа над 69 пункта (0,26%), след като по-рано по време на търговията отчете ръст от над 72 пункта.

По-широкият измерител S&P 500 приключи със спад от 0,13% до 2915,56 пункта, като понижението в сектора на комуналните услуги компенсира ръста в енергийния.

Технологичният бенчмарк Nasdaq composite обаче приключи сесията на зелена територия с ръст от 0,18% до 8007,47 пункта благодарение на ръста в цената на акциите на Amazon.

Пред общото събрание на ООН по-рано днес американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ „повече няма да толерират злоупотреба“ в търговията. „няма да позволим нашите работници да бъдат превръщани в жертва, нашие компании да бъдат мамени и нашето богатство да бъде ограбвано и прехвърляно“, посочи той.

Коментарът на президента идва, след като американският търговски представител Робърт Лайтизър заяви, че САЩ се готвят да осъществят търговско споразумение с Мексико, което обаче изключва Канада. По думите му преговорите с Отава се намират в безизходно положение.След коментарите на Лайтизър цената на акциите на Ford и General Motors се понижиха със съответно 2,1% и 3,5%.

„Това ще бъде дълъг процес“, посочва Куинси Кросби, главен пазарен стратег на Prudential Financial.

Търговското напрежение представляваше притеснение за инвеститорите през по-голяма част от годината.

На облигационния пазар доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа достигна 3,113%, малко под най-високото си ниво за годината от 3,128%, което бе достигнато през май. В същото време доходността по 30-годишните ДЦК достигна по-рано по време на сесията 3,249% - най-високата й стойност от май насам. След края на борсовата сесия тя е в размер на 3,098%.

Ръстове отчетоха и акциите в енергийния сектор, след като международният бенчмарк Брент отбеляза нова най-висока цена от четири години насам.

На американските пазари петролът отчете умерен ръст на цената си във вторник. Американският лек суров петрол WTI поскъпна с 0,31% до 72,30 долара за барел, а сортът Брент – с 0,70% до 81,77 долара за барел.

Златото също поскъпва с минималните 0,09% до 1205,50 долара за тройунция.

Източник: investor.bg