Американските пазари завършиха борсовата сесия в сряда с ръстове –

Американските пазари завършиха борсовата сесия в сряда с ръстове – ...

Водещите индекси в САЩ завършиха сесията с ръстове за първи път от три дни.


Американските пазари завършиха борсовата сесия в сряда с ръстове – за първи път от три дни насам, на фона на новите надежди за постигане на търговско споразумение между САЩ и Китай.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави над 180 пункта (0,7%) до ниво от 26 346,01 пункта. От своя страна широкият измерител S&P 500 нарасна с 0,9% до 2919,40 пункта, а технологичният бенчмарк Nasdaq Composite се увеличи с над процент до 7903,74 пункта.

Акциите загубиха част от ръстовете към края на сесията, след като агенция Ройтерс съобщи, че китайските власти са намалили очакванията си за постигане на напредък в предстоящия в четвъртък нов кръг от преговори.Книжата на технологичния гигант Apple отчетоха увеличение на цената си от 1,2%, след като анализаторите на компания Canaccord Genuity повишиха ценовата си цел за акциите на производителя до 260 долара за ценна книга.

Технологичният сектор като цяло бе най-добре представящият се в рамките на S&P 500, прибавяйки над 1%.

По-рано през деня Bloomberg съобщи, че китайските власти са отворени към възможността за сключване на частично търговско споразумение със САЩ. Според информацията в замяна Пекин ще предложи да купува повече земеделска продукция от САЩ, но няма да предостави отстъпки по някои от ключовите американски искания в преговорите.

Отделно в. Financial Times съобщи, че Китай предлага на САЩ да увеличи покупките си на соя до 30 млн. тона годишно от 20 млн. Това е близо до нивото на изкупуване преди началото на търговската война.

„Трудно е да си представим S&P 500 на подобни/по-високи нива през октомври 2020 г. без търговско споразумение, повече доверие в глобалния икономически ръст и подобряване на печалбата на компаниите“, посочва Никълас Колас, съосновател на DataTrek Research.

Водещите американски индекси отчетоха по-значителни спадове във вторник заради влошените очаквания за постигане на напредък в търговските преговори. Dow отписа над 300 пункта, а S&P 500 и Nasdaq изтриха по над процент. Това се случи, след като Вашингтон наложи нови визови ограничения за китайски представители и прибави още китайски компании към черния си търговски списък.

В сряда Федералният резерв публикува и протокола от последното заседание на своето ръководство през септември. От него стана ясно, че търговската война остава притеснение за банкерите, но въпреки това сред тях се разпалва дебатът за това кога трябва да бъде приключена политиката на намаляване на лихвените проценти.

На стоковите пазари цената на петрола отбелязва лек ръст. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 0,06% до 52,66 долара за барел. От своя страна международният бенчмарк Брент прибавя към стойността си 0,09% до 58,31 долара за барел.

Златото също поскъпва с 0,46% до 1510,80 долара за тройунция.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации нараства до съответно 1,585% и 2,085%.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, отбелязва минимален ръст от 0,01% до 99,14 пункта.

Източник: investor.bg