Американските пазари приключиха най-лошата си седмица от 2008 г. насам.

...
Американските пазари приключиха най-лошата си седмица от 2008 г. насам.
Коментари Харесай

Уолстрийт приключи най-лошата си седмица от 2008 г. насам

Американските пазари завършиха най-лошата си седмица от 2008 година насам. Dow Jones и S&P изгубиха по още надлежно 4.5% и 4.3% от цената си, откакто икономическите центрове Ню Йорк и Калифорния оповестиха съвсем цялостна карантина за да бъде забавено и лимитирано разпространяването на ковид в Съединени американски щати. Решението на щатите обаче значи, че в два от четирите най-големи щата в страната ще бъде съвсем изцяло спряна икономическата активност за неустановен интервал от време. В тях живеят общо 40 млн. души.

Допълнителна суматоха към резултатите за стопанската система идва и от затварянето на границите с Канада и Мексико, след единодушие и на трите страни. В момента в Съединени американски щати има 12 хиляди доказани случая на ковид, а разпространяването се случва изключително бързо и в случай че темповете се запазят, страната може да стане тази с максимален безспорен брой болни през идващите седмици.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Мийте си ръцете и чакайте държавното управление

През седмицата американският Конгрес одобри първия пакет тласъци, ориентиран към дребния бизнес. От през вчерашния ден Сенатът стартира и работа по надалеч по-големя стопански пакет, на стойност 1 трлн. $. Според финансовия министър Стивън Мнучин за момента договарянията вървят " ужасно " и работата сред сенаторите от двете партии, които от години мъчно доближават до консенсус за законодателство, е на високо равнище.

Междувременно Белият дом разгласи и 15-дневна стратегия за закъснение на разпространяването на COVID-19 посредством обществено разграничаване, по-добра хигиена и други ограничения, свързани с публичното здраве.

Пазарите обаче реагират все по-слабо на всевъзможни индикации от държавното управление, тъй като броят на инфектираните се усилва прекомерно бързо, стопанската система е на процедура замразена, а скоро завършва и първото тримесечие, без вложителите да знаят какво да чакат от финансовите резултати на компаниите.

" Никой на пазара към момента не знаят какъв брой тежък ще бъде ударът по стопанската система. Мисля, че новините за напълно затворени щати влиза по-скоро в графата отрицателни ", разяснява пред Reuters Уили Делуич, капиталов пълководец в Robert W. Baird. " Тези ограничения засягат доста огромна част от икономическата интензивност. "

Само преди месец S&P и Dow Jones доближиха рекордно историческо равнище. Оттогава насам двата показателя изтриха по 32% от равнището си, а с тях и акционерска стойност за 9 трлн. $. През седмицата показателите се върнаха и на равнището си от края на мандата на Барак Обама и по този начин сложиха и формален завършек на скока, съпътствал избирането на Доналд Тръмп за президент, а в понеделник тържищата претърпяха и втория най-тежък индивидуален спад в историята, по-малък единствено от Черния понеделник през 1987 година

" Единственото, което ни остана да чакаме, е проектът с фискални тласъци. Изглежда, че ще продължим с тези скокове нагоре-надолу, до момента в който не получим малко повече изясненост какъв брой тъкмо ще бъде огромен проекта ", споделя Раян Детрик, пазарен пълководец в LPL Financial.

Какво да чакат пазарите? И те не знаят

Липсата на информация е главен проблем за вложителите, които чакат през идващите седмици волатилността да продължи да е на рекордно високото равнище, на което е сега. Поне още няколко седмици главната движеща мощ ще бъде разпространяването на ковид, както и ограниченията на Белия дом, Конгреса и Федералния запас.

След това обаче би трябвало да стартират да излизат тримесечните резултати на обществените компании, където няма изясненост какво могат да чакат пазарите. За момента данните демонстрират, че облагата на фирмите ще се вдигнат със приблизително 2.7% през първото тримесечие, само че тази оптимистична прогноза се дължи на първо място на остаряла информация, пишат анализаторите на Credit Suisse. Ако се вземат поради единствено резултатите на компании с актуализирани прогнози, спадът е до 0.7%, само че даже тази прогноза може да се окаже прекомерно положителна.

" Нямаме никаква концепция какво се случва с облагите ", споделя Линдзи Бел, капиталов пълководец в Ally Invest. " Най-вероятно няма да получим изясненост, до момента в който не стартират да излизат самите доклади. "

Други вложители считат, че идва времето насоката още веднъж да се обърне към акции, а не към облигации, които към този момент не оферират висок дял. " В момента не закупувам, само че има положителни стопански причини за закупуването на акции. Почти сме стигнали досега, в който акциите на някои компании са подценени, само че не престават да падат поради прочувствения подтекст на събитията ", споделя Брад Макмилън, капиталов шеф в Commonwealth Financial Network.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР