Американските мъже се стремят да развалят шансовете на тазгодишното US Open

...
От доста време американските мъже заплашваха да пробият елита на
Коментари Харесай

От доста време американските мъже заплашваха да пробият елита на тениса и на тазгодишното US Open изглежда, че времето най-накрая е настъпило.

За първи път от 2005 г. трима американци стигнаха до четвъртфиналите на жребия при мъжете. Това също означава, че е гарантирано, че ще има поне една американска звезда на полуфиналите.

Тейлър Фриц, Франсис Тиафо и Бен Шелтън са триото, което все още таи мечти да спечели домашен турнир от Големия шлем. От Анди Родик през 2003 г. досега американец не е печелил US Open.

НЮ ЙОРК, НЮ ЙОРК - 03 СЕПТЕМВРИ: Йелена Остапенко от Латвия реагира срещу Ига Светек от Полша по време на мача им от четвъртия кръг на индивидуално жени в Ден седми на US Open 2023 в USTA Били Джийн Кинг Национален тенис център на 03 септември , 2023 г. в квартал Флашинг на квартал Куинс в Ню Йорк. (Снимка от Sarah Stier/Getty Images) НЮ ЙОРК, НЮ ЙОРК – 03 СЕПТЕМВРИ: Йелена Остапенко от Латвия реагира срещу Ига Светек от Полша по време на мача им от четвъртия кръг на сингъл при жените в Ден седми на Откритото първенство на САЩ през 2023 г. в USTA Billie Jean King National Tennis Center на 03 септември 2023 г. в Флашинг квартал на квартал Куинс в Ню Йорк. (Снимка от Сара Стиър/Гети изображения) Сара Стиър/Гети изображения

Тиафо и Шелтън ще играят един срещу друг във вторник, докато Фриц има доста трудно равенство срещу 23-кратния победител от Големия шлем Новак Джокович в същия ден.

Андре Агаси, Джеймс Блейк и Роби Джинепри бяха предишният американски триумвират, който стигна до последните осем в състезанието при мъжете. По този повод, преди 18 години, Агаси стигна до финала, преди да бъде победен от Роджър Федерер.

Като се има предвид, че и Джокович, и испанската суперзвезда Карлос Алкараз са все още в жребия, вероятността за домакински победител тази година остава малка – макар и не невъзможна.

Световният номер 9 Фриц казва, че моралът в групата на САЩ е висок и че гледането на успеха на другите помага да мотивира собственото си представяне.

„Казвам го от дълго време, когато един от нас направи нещо, постигне нещо, това кара всички останали да се чувстват така, сякаш могат да го направят“, каза той, според уебсайта на US Open.

Тиафо се кандидатира за втория си пореден полуфинал на US Open Тиафо се опитва да стигне до своя втори пореден полуфинал на US Open Сара Стиър/Гети изображения

Фриц, който се циментира в Топ 10 през последната година, със сигурност има най-трудния съперник във вторник.

В Джокович той се изправя срещу може би най-великия тенисист на всички времена, но 25-годишният американец каза, че няма да бъде преуморен от случая.

„Няма да преигравам. Няма да правя нищо различно, защото играя срещу Новак“, каза той пред репортери, след като стигна до четвъртфинала.

„Ще играя моята игра, ще играя в себе си и вярвам, че ако играя добре, това е достатъчно.“

„Той е Бъгс Бъни“

Докато Фриц трябва да намери нови нива, за да преодолее Джокович, и Тайфо, и Шелтън са изправени пред много различен тип предизвикателство.

Двойката се познава добре. Кандидатствайки за втори пореден полуфинал на US Open, световният номер 10 Тиафо е вероятният фаворит за сблъсъка и е загубил само един сет на турнира досега.

Неговият 20-годишен опонент обаче със сигурност има уменията да създаде проблеми на Тиафо. Младежът има процъфтяващ сервис и впечатляващ форхенд, но ще се изправи срещу Тиафо за първи път в старшата си кариера.

„Това е голям мач. Той е Бъгс Бъни. Той има луда енергия, безкрайна енергия“, каза Тиафо пред репортери за срещата с Шелтън.

„Той ще дойде след мен и аз ще дойда след него. Това ще бъде страхотна битка, ще се състезаваме наистина силно.“

Шелтън е най-младата от триото американски звезди. Шелтън е най-младата от триото американски звезди. Сара Стиър/Гети изображения

Шелтън разстрои американеца си Томи Пол, за да стигне до първия си четвъртфинал на US Open. Резултатът съвпада с най-доброто му представяне на турнир от Големия шлем, след като достигна същата фаза на Australian Open по-рано тази година.

Това е още едно доказателство за впечатляващото му издигане извън Топ 100 миналата година до настоящата му позиция като номер 47 в света.

„Наистина се научих как да бъда психически издръжлив“, каза Шлетън, обяснявайки как се е подобрил след Australian Open.

„Когато играех в Австралия след дълга седмица, гледах кутията си и казвах: „Краката ми са мъртви. Уморен съм. Не мога да отида повече.

„Разбрах колко е важно за мен да вярвам в себе си, да вярвам, че мога да измина целия път, цялото разстояние, емоционално и физически, и сега имам тази вяра тук.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР