Американските компании, чието бъдеще зависи от Китай, оказват натиск срещу

...
Американските компании, чието бъдеще зависи от Китай, оказват натиск срещу
Коментари Харесай

Американските компании, които ще пострадат най-тежко от забраната за WeChat

Американските компании, чието бъдеще зависи от Китай, оказват напън против администрацията на Тръмп и проектите ѝ да ограничи бизнес преводите, свързани с WeChat на Tencent Holdings. Те акцентират, че възбраната може да подкопае тяхната конкурентоспособност във втората най-голяма стопанска система, написа The Wall Street Journal.

Над половин дузина огромни американски корпорации са изразили терзанията си в диалог с представители на Белия дом във вторник. Сред тях са колоси като Apple, Ford, Walmart и Walt Disney, споделят източници на изданието.

" Тези, които не живеят в Китай, не схващат какъв ще бъде резултатът, в случай че американските компании не могат да го употребяват [WeChat] ", акцентира Крег Алън, президент на Сино-американския бизнес съвет. " Те ще бъдат в извънредно неподходящо състояние по отношение на останалите съперници ".

Сред останалите участници в диалога са Procter & Gamble, Intel, MetLife, Goldman Sachs, Morgan Stanley, United Parcel Service (UPS), Merck и Cargill. Компаниите отхвърлят коментар пред WSJ.

Приложението WeChat се употребява от над 1,2 милиарда души в света и е съвсем наложително в Китай, където консуматори, бизнес и държавно управление го употребяват за мобилни заплащания, известия, е-търговия, публична връзка и други. За всеки, който прави бизнес в Поднебесната империя, в това число американските компании, то е жизненоважен маркетинг хъб.

Една от задачите на диалога е реализиране на изясненост по отношение на изпълнителната заповед, подписана от Тръмп предходната седмица. Тя забрани " всяка трансакция, обвързвана с WeChat " от американци, само че детайлите към момента не са изчистени. Компаниите се надяват, че администрацията ще остави пролуки.
 Началото на нова епоха: Китай стартира да затваря стопанската система си
Началото на нова епоха: Китай стартира да затваря стопанската система си

Пекин желае да понижи зависимостта си от останалата част от света. И към този момент ще зависи повече от вътрешния си пазар

Администрацията на Тръмп съобщи, че WeChat събира " голямо количество информация за американците и китайците, които живеят в Съединени американски щати ", и ги дават на китайската Комунистическа партия. Самата WeChat признава, че събира от американците извънредно доста данни, в това число имената и типовете на всички файлове на устройството, на което приложението е конфигурирано.

Администрацията на Тръмп анонсира сходна възбрана и за TikTok, като компанията-собственик ByteDance води договаряния за продажбата на американския си бизнес.

Според основният финансов шеф на Tencent Джон Ло, възбраната на Тръмп касае единствено интернационалната версия на WeChat, а не тази за китайския пазар. Дори и по този начин обаче американските компании са обезпокоени, че ограничаването ще ги лиши от достъп до огромния и печеливш китайски пазар, защото няма да имат опция да одобряват заплащания посредством WeChat или да популяризират през приложението.

Apple е измежду американските компании, която може да загуби най-вече. Ако бъде принудена да отстрани приложението от своя магазин, реакцията ще бъде мигновена и ужасяваща. Според Мин-чи Ко, анализатор в TF International Securities, това ще изтрие 30% от продажбите на iPhone.

Някои други компании в региона на спорта и заниманията пък се тормозят, че ще изгубят достъп до другите цифрови услуги на Tencent.

Ответен удар

Засега Пекин се въздържа да подхваща ответни ограничения. Една от аргументите е, че в Китай няма сравними американски компании. Фейсбук е блокирана в Поднебесната империя от 2009 година, а Гугъл се изтегли година по-късно.

Пекин може да забрани на китайските компани да се популяризират във Фейсбук или Гугъл, само че пък това ще засегне директно опцията им да порастват в чужбина.

Нещо повече, американските корпорации постоянно са най-големите бранители на Пекин във Вашингтон, както показва и лобирането против възбраната за WeChat, въпреки че въздействието им върху администрацията на Тръмп е по-слабо. Наскоро Qualcomm изиска и унищожаване на тежките забрани против Huawei.

Предстоящите избори вършат маневрите още по-сложни.
 Петте разновидността за оцеляването на Huawei
Петте разновидността за оцеляването на Huawei

Пред китайския колос има благоприятни условия. Но нито една от тях не е безпроблемна. Как ще се оправи компанията?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР