Американските изтребители F-16 Viper, за които преговаря България, почти сигурно

...
Американските изтребители F-16 Viper, за които преговаря България, почти сигурно
Коментари Харесай

Изтребителите F-16 за България идват от Индия

Американските изтребители F-16 Viper, за които договаря България, съвсем несъмнено ще бъдат създадени в Индия. Lockheed Martin предложи да отвори нова фабрика в азиатската страна и да реалокира напълно производството на бойните самолети от Съединени американски щати в нея, в опит да завоюва огромна военна поръчка от управляващите в Ню Делхи.

Компанията ще направи Индия единствения международен център за произвеждане на F-16, който ще обслужва както индийската войска, по този начин и задграничните пазари, оповестява пред Reuters Вивек Лал, вицепрезидент по тактиката и развиването на бизнеса в Lockheed Martin.
 F-16 Block 70/72: потвърденият войник с нови технологии, от който се интересува България
" Новият " изтребител F-16, от който се интересува и България

Благодарение на страхотния си радар и богато въоръжение, самолетът може да извършва всевъзможни задачи

" Виждаме настоящото търсене отвън Индия на повече от 200 самолета. Стойността на тези първични стратегии за придобиване евентуално ще надвиши 20 милиарда $ ", показва Лал.

Досега се предвиждаше единствено крилата на изтребителите да се създават в многолюдната азиатска страна. Самите самолети трябваше да се сглобяват в Грийнвил, щата Южна Каролина, само че производството им очевидно ще се реалокира доста по на изток.
 Всички крила за F-16 скоро ще се създават в Индия
Всички крила за F-16 скоро ще се създават в Индия

Lockheed Martin мести производството от 2020

Бахрейн и Словакия към този момент са избрали F-16 Block 70, които са препоръчани и на Индия, а България също договаря за тях. " Водим диалози с България и няколко други страни, 10 страни. Има един тип подем на F-16 ", отбелязва ръководителят.

Индия се нуждае от 42 ескадрили от изтребители, или към 750 самолета, да се отбрани от предстоящи набези от Китай и Пакистан. Страната се готви да пенсионира старите си съветски изтребители МиГ-21 и да ги размени с съвременна бойна авиация.
 Словакия заменя съветските изтребители МиГ-29 с американски F-16
Още една източноевропейска страна заменя съветските изтребители с американски

Те са най-модерното, което страната може да си разреши

Първоначалната поръчка ще е за 114 бойни самолета, които се правят оценка на повече от 15 милиарда $. Конкуренти на Lockheed Martin са F/A-18 на Boeing, Gripen на Saab, Rafale на Dassault Aviation, Eurofighter Typhoon и съветски изтребители.

Мащабните военни поръчки не са нещо извънредно за Индия. Страната е най-големият вносител на оръжия за последните 7 десетилетия, като не се свени да купува както съветско, по този начин и американско оръжие. Въоръжаването й е подхранвано от комплицираните връзки със съседите й (особено с Пакистан).
 Държавите, внесли най-вече оръжие за последните 67 години
Държавите, внесли най-вече оръжие за последните 67 години

Сред тях изненадващо е и Съединени американски щати

Вашингтон и Ню Делхи договарят за цех на F-16 в азиатската страната още от началото на 2017 година, само че диалозите вървяха мъчно, най-много поради нежеланието на президента Доналд Тръмп американски компании да изнасят производства в чужбина.

Ако Lockheed Martin фактически реалокира производството си на F-16 в Индия, това ще е голям подтик за плана " Произвеждайте в Индия " на индийския министър председател Нарендра Моди. Целта на плана е както основаването на база за отбранителната индустрия, по този начин и отварянето на работни места за хилядите младежи, които ежемесечно излизат на пазара на труда.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР