Американските ищци преследват германския гигант заради твърденията, че неговите базирани

...
Американските ищци преследват германския гигант заради твърденията, че неговите базирани
Коментари Харесай

„Байер" плаща 10 млрд. долара по съдебни дела заради препарата „Раундъп"

Американските ищци преследват немския колос поради изказванията, че неговите основани на глифозат препарати за битка с бурени предизвикват рак. Разговорите не престават повече от година.

Германският химически и фармацевтичен колос Bayer разгласи, че възнамерява да заплати повече от 10 милиарда $ (8,9 милиарда евро), с цел да уреди почти 95 000 правосъдни каузи в Съединени американски щати, свързани с продукта му „ Раундъп ".

Убиецът на плевелите съдържа спорната дейна съставна част глифозат, която е обвързвана с рака.

„ Споразумението за „ Раундъп " е вярното деяние в точното време, с цел да може Bayer да завърши дълъг интервал на неустановеност “, сподели основният изпълнителен шеф на компанията Вернер Бауман.

Bayer, който закупи производителя на Roundup Monsanto през 2018 година за 63 милиарда $, неведнъж пази сигурността на килъра на бурени, сочейки проучвания, които демонстрират, че глифозатът е безвреден. Компанията съобщи, че ще продължи продажбата на „ Раундъп " и не възнамерява да прибавя етикет с предизвестие за рак към продукта.

Независимо от това, през предходната година немското държавно управление утвърди възбрана на глифозат, която ще влезе в действие от 2023 година

Срещу компанията са повдигнати правосъдни каузи по отношение на „ Раундъп ", откогато закупи Monsanto, което мощно навреди на акциите й и докара до понижаване на оценката на компанията.

От Bayer се надяват, че съглашението в размер на 10 милиарда $ ще обхване почти 75% от сегашните правосъдни разногласия против компанията, състоящи се от към 125 000 заведени и неотменени искове.

Посредникът по споразумяване на сполазумението Кен Фейнберг съобщи, че към 25 000 искове са останали неуредени, само че той не чака да има повече правосъдни процеси против Bayer в идващите месеци.

Вълната от правосъдни каузи, която се стовари върху Basyer, сложи управлението му под голям напън. В навечерието на известието за споразумяване на делата акциите на компанията паднаха с 3.6%. Но новината, че съглашението е реализирано, докара до възобновяване на цената на акциите. Бауман загатна за опцията постигнатото съглашение да сложи компанията на път за възобновяване на доверието към нея.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР