Американските индекси продължиха да поевтиняват като Dow Jones Industrials Average

...
Американските индекси продължиха да поевтиняват като Dow Jones Industrials Average
Коментари Харесай

Страхът на инвеститорите е рекордно висок

Американските показатели продължиха да поевтиняват като Dow Jones Industrials Average към този момент се търгува под 20 хиляди $.

Индексът за волатилност VIX от 2010 година насам.

Увеличаване

Индексът за волатилност VIX от 2010 година насам.

Преглед на оригинала Смаляване
Индексът VIX, който се смята за знак на страха, е индикатор за упованията на вложителите за волатилност на фондовите пазари. Създаден през 1990 година и основан на договорите за варианти с показател S&P 500 за идващите 30 дни. На доктрина колкото по-висока е цената на VIX, толкоз по-голяма е волатилността в крактосрочен интервал. Сривът на финансовите пазари през последните седмици изведе показателя до най-високата стойност от основаването му. С рухването на показателя Dow Jones Industrials Average под кота 20 хиляди $ VIX надвиши 80 пункта. За последно VIX беше толкоз безценен през ноември 2008 година, когато Lehman Brothers разгласи банкрут.

Какво се случва сега

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За разлика от 2008 година, когато рецесията на финансовите пазари беше подбудена от колапса на финансовата система и цените на недвижимите парцели, сега главната причина за суматохата е нов ковид, наименуван COVID-19. Заради ковид международното ползване и търсене на нефт спадна фрапантно през първото тримесечие на годината, което докара до раздор в връзките сред Саудитска Арабия и Русия на последната среща на ОПЕК+. Саудитска Арабия пожела Русия да понижи износа си на нефт с 500 хиляди барела дневно, най-вече от всички участници в договорката, само че Москва отхвърли. От своя страна Саудитска Арабия разгласи, че ще продава нефт на занижени цени от април. Вследствие цените на петрола паднаха под 25 $ за барел от сорта брент.

Според множеството анализатори Русия ще одобри някакъв тип договорка, като множеството прогнози са до юни пазарът да се поправя. Последния път, когато цените на петрола бяха под 30 $ за барел, ОПЕК разгласи началото на програмата си за съкращения на износа, само че тогава за разлика от в този момент търсенето за петрол беше по-голямо. В момента, когато множеството туристически организации анулираха проектите си, множеството самолети остават заземени, производството е спряно, търсенето на нефт е по-ниско от това през 2015 година.

Страховете на вложителите

За последните 20 сесии фондовите тържища изгубиха сред 20-30% от цената на показателите, само че съгласно Vanguard рецесията ще бъде краткосрочна и вложителите не трябва да се тормозят за вложенията си в дълготраен проект. От друга страна, част от икономистите се тормозят, че тласъците на централните банки не са ориентирани вярно и когато лихвите са към този момент прекомерно близо до 0%, инструментите им за справяне с възможната криза стават нищожни. Волята на политиците да създадат каквото е нужно на момента също може да докара до прибързани и недомислени решения.

Според емблематичния вложител Рей Далио ограниченията на държавните управления не са координирани и не са задоволително огромни. Той смята, че рецесията може да продължи повече от предстоящото точно заради изброените аргументи. Инвестиционната компания Blackrock също разгласи терзанията си от некоординираните и лимитирани фискални тласъци на другите институции. Засега показателите не престават да търсят дъното си, за последните пет дни търговията на Уолстрийт беше прекъсвана четири пъти и до момента в който обезценяването на фондовите тържища продължава с рекордни темпове, показателят за волатилност ще продължава да пораства, сигнализирайки за събитията, които предстоят пред международната икономическа система.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР